16. 6. 2022, 10:33

Ministrica za digitalno preobrazbo kritična do bonov: "Jezna sem, da porabljamo toliko denarja za nakup opreme."

Bobo

Dočakali smo nove digitalne bone, s katerimi lahko določeni državljani kupujejo izbrano digitalno opremo. Prispevali naj bi k dvigu digitalne pismenosti in vključenosti. Pa je tudi zares tako? 

Emilija Stojmenova, ministrica za digitalno preobrazbo, trdi, da višina bona socialno ogroženim ne bo omogočila nakupa opreme, ki jo potrebujejo. Socialno ogroženim ne bo omogočila nakupa opreme, ki jo potrebujejo, medtem ko bo drugim, ki opremo že imajo, omogočil nakup dragih pripomočkov, ki v nobenem pogledu ne bodo prispevali k dvigu digitalne pismenosti.

Njen predlog so bili digitalni vavčerji

"Moj predlog je bil povsem različen od tega, kar imamo danes," je pojasnila v sredinih Odmevih in dodala, da si je prizadevala digitalni bon uveljaviti za vse delovno sposobne prebivalce, ki nimajo digitalnih komperenc. 

"Na takšen način bi zagotovili nujno potrebne kadre v gospodarstvu. Poleg tega bi usposobili ljudi, ki bi zaradi digitalne preobrazbe izgubili svoje delo," je dodala. 

Kritična tudi do nakupa, ki ga bon vzpodbuja

Spomnimo, da so digitalni bon v vrednosti 150 evrov prejeli učenci zadnjih triad osnovnih šol, dijaki, študentje, pripada pa tudi starejšim od 55 let, a bodo morali pred tem opraviti 9-urni tečaj, šele nato bodo pridobili bon. 

A kot pojasnjuje ministrica Stojmenova predvidevajo, da se bodo usposabljanja začela še pred septembrom. 

"Bomo poskusili malenkost prilagoditi in sicer na način, da bomo usposobili starejše, da bodo potem sami sposobni usposabljati tudi druge osebe. Tudi recimo takšne, ki ne morejo fizično priti do lokacije, kjer se ta usposabljanja izvajajo," je dejala ministrica. Ob tem je sicer dodala, da bodo skušali dostopnost tečajev zagotoviti po celotni državi, poročajo na MMC. 

Bobo

Projekt je bil pripravljen v sklopu nekdanje vlade, ko je službo za digitalno preobrazbo vodil minister Mark Boris Andrijanič. 

"To, kar imam danes, predstavlja financiranje nakupa tehnološke opreme, ki niti ni proizvedena v Sloveniji, ampak v tujih državah. Ne samo to, slovenska podjetja niso sodelovala niti pri razvoju te opreme," pojasnjuje Stojmenova. 

Na Twitterju je zapisala, da je projekt vreden kar 60 milijonov evrov. 

Za kaj so upravičenci v prvem dnevu porabili največ bonov?

"Glede na podatke, ki smo jih pridobili, so bili digitalni boni večinoma uporabljeni za nakup dragih pripomočkov," je pojasnila v pogovoru za Odmeve. 

"Povpraševanje je zelo veliko, gneča se je nabrala že takoj ob odprtju trgovin," je v sredo za Televizijo Slovenija dejal Miha Drganec, direktor prodaje v Big Bangu Ljubljana, poročajo na MMC.

"Največ povpraševanja je po računalnikih, po prenosnikih, po tablicah in po vseh vrstah slušalk z mikrofonom," je pojasnil Drganec.

Bobo

Prvi dan njihove veljavnosti je bilo po poročanju Televizije Slovenija do 10. ure unovčenih nekaj čez 300 bonov, v skupni vrednosti 44 tisoč evrov. Bon je sicer mogoče izkoristiti najpozneje do 30. novembra.

Do digitalnih bonov kritična 

Po njenih besedah naj bi vzpodbujal socialno izključenost. "Seveda sem jezna, da porabljamo toliko denarja za nakup opreme, ob dejstvu, da bi lahko ta sredstva bistveno bolj koristno uporabili. Seveda, bi preklicala v trenutku, če bi bilo to možno. Ampak ni," je zapisala na Twitterju.

"Digitalni bon ne bo pomagal pri dvigu digitalne pismenosti ali digitalne vključenosti. Ravno nasprotno – povečal bo tako digitalni kot socialni razkorak," je do ukrepa svojega predhodnika kritična ministrica, pristojna za digitalno preobrazbo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord