N. V. | 28. 12. 2022, 16:01

Nova predsednica bo prekinila dolgoletno Pahorjevo tradicijo: po novem letu ne bo ...

Profimedia/Žiga Živulović j.r./Bobo/fotomontaža

Stroka je opozarjala, da pri tej praksi ni spoštoval pravil, zato se je Pirc Musarjeva odločila, da prekine to dolgoletno tradicijo.

Nekdanji predsednik Boruta Pahorja je 1. januarja tradicionalno obiskoval slovenske porodnišnice in pred kamerami pozdravil prvo novorojenko ali novorojenca v novem letu.

Nova predsednica države Nataša Pirc Musar pa se je odločila, da s to prakso prekine. "Izhajajoč iz lastne izkušnje, meni, da je to prvenstveno intimni dogodek vsake družine, ki mora imeti čas, da se poveže in da si mati in novorojenec tudi fizično opomoreta od poroda," so iz urada predsednice sporočili za Žurnal24.

Žiga Živulović j.r./Bobo

Stroka opozarjala: to je nespoštovanje pravil porodnišnice

Skupina za nenasilje v zdravstveni negi je že leta opozarjala, da je praksa nekdanjega predsednika Pahorja bila sporna.

Po mnenju babic in bolniških sester, se z vstopom večjega števila oseb v bolniško ali celo porodno sobe – politike namreč spremljajo še varnostniki, fotografi, novinarji, ob tem še pride celotno vodstvo bolnišnice – tveganje okužb samo še povečuje.

Žiga Živulović j.r./Bobo

Opozarjajo pa tudi na vdor v intimo in zasebnost matere in otroka, kar je omenjala tudi Pirc Musarjeva. "Porodnica zagotovo formalno privoli v visoki obisk, a je ta privolitev lahko sporna, saj v hierarhiji zdravstvenega zavoda in v luči svoje poporodne ranljivosti, predstavlja najšibkejši člen. Zato je prostovoljnost njene izbire obiska politika, fotografiranja, dajanja izjav itd. lahko upravičeno postavljena pod vprašaj. Še toliko bolj pa to velja za novorojenčka, ki nima nikakršne možnosti lastne opredelitve do takšnih posegov v svojo intimo in življenje," je za Žurnal24 opozorila Irena Špela Cvetežar, predsednica Delovne skupine za nenasilje v zdravstveni negi.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord