26. 6. 2022, 17:00 | Vir: STA

V slovenskem rastlinjaku uspeli z vzgojo te izjemne rastline!

Bobo

Slovenci poznamo izraz "drag kot žafran". A zdaj se lahko veselimo še ene v svetu zelo redke in cenjene vrste!

V tropskem vrtu Ocean orchids v Dobrovniku so vzgojili prve sadike vanilije v Sloveniji, ki jih je mogoče dobiti v zaprti stekleni epruveti z zamaškom in jih ni treba zalivati, dokler ne zrastejo do vrha epruvete.

Možnost gojenja doma

Kot je ob predstavitvi povedal Tomaž Jevšnik, tehnični direktor Ocean Orchids, je bilo za sadike vanilije med obiskovalci precej zanimanja. Pogosto so kakšen poganjek tudi odtrgali. Zato so se odločili, da jim sadike ponudijo.

V vanilariju sadika vanilije uspeva v visoki vlagi, kar se kaže v bujni rasti korenin in listov. Vanilarij se zaradi tega procesa zarosi in rastlina lahko preživi v razmerah, podobnim njenemu domačem tropskem podnebju.

V normalnih razmerah stanovanja bo rastlina hitro rasla naprej, potrebuje le oporo, saj je vzpenjalka, zraste pa lahko tudi več metrov na leto.

V drugem oziroma tretjem letu lahko z malo truda in nekaj sreče pričakujemo tudi cvetove.

V drugem oziroma tretjem letu lahko z malo truda in nekaj sreče pričakujemo tudi cvetove.

Facebook/Ocean Orchids

V podjetju Ocean Orchids so v okviru Festivala orhidej v Tropskem vrtu v Dobrovniku predstavili Vanilarium, sadiko prve, v prekmurskih rastlinjakih vzgojene vanilije. 

Ideja o tem je cvetela nekaj časa

Ideja o prvi plantaži vanilije v Sloveniji je sicer dozorevala več let, leta 2007 pa so v tropskem vrtu v Dobrovniku zasadili prve sadike. Po treh letih so se razveselili prvih cvetov, dodatne nasade so uredili leta 2021, ko so gojenje in predelavo vanilije tudi registrirali in gojenje sadik razširili v ločeni del rastlinjakov.

Trenutno pri njih uspeva 15.000 sadik vanilije, ki bodo del prihodnje plantaže.

Vzgoja vanilije v Dobrovniku je ekološko certificirana. Vzpostavljeno je gojenje z uporabo geotermalnega ogrevanja, hkrati pa je poskrbljeno za upoštevanje vseh evropskih standardov socialne pravičnosti, kar je pereč problem gojenja vanilije v tropskih deželah. 

Bobo

Bogat nabor vrst orhidej 

Vanilija je v celotni družini orhidej, kamor spada, edina vzpenjalka. V naravi obstaja okoli 100 različnih, sodijo pa med najstarejše in evolucijsko najbolj primitivne rodove znotraj družine orhidej.

V rastlinjaku v Dobrovniku so pravi mojstri vzgoje najrazličnejših orhidej!

V rastlinjaku v Dobrovniku so pravi mojstri vzgoje najrazličnejših orhidej!

Bobo

Vanilija je druga najdražja začimba, takoj za žafranom. Zanimivo je, da vseh 7000 ton prave vanilije predstavlja le skromnih pet odstotkov vse arome, ki se uporabi in predela v industriji.

Preostalih 95 odstotkov zaseda vanilin, ki ga s kemičnim postopkom umetno izdelujejo iz lignina in nekaterih drugih naravnih substanc, je še povedal Jevšnik.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord