5. 10. 2023, 18:13 | Vir: STA

Nuklearna elektrarna Krško preventivno zaustavljena: zaznali povečano puščanje

Bobo

Ob zaustavitvi elektrarne se bo občasno lahko pojavljalo sproščanje pare iz sekundarnega - nejedrskega dela elektrarne.

Nuklearna elektrarna Krško (Nek) bo preventivno zaustavljena, potem ko je operativna posadka zaznala povečano puščanje primarnega sistema znotraj zadrževalnega hrama, so sporočili iz elektrarne. Ob tem so zagotovili, da puščanje nima vpliva na zaposlene, prebivalstvo in okolje ter je pod mejno vrednostjo.

Kot so v sporočilu za javnost pojasnili v Neku, je za natančno določitev izvora puščanja in nadaljnjih korakov za njegovo sanacijo potrebna zaustavitev elektrarne, zato bo operativna posadka začela kontrolirano postopno zmanjševanje moči.

Bobo

Ob zaustavitvi elektrarne se bo občasno lahko pojavljalo sproščanje pare iz sekundarnega - nejedrskega dela elektrarne, ki je slišno v neposredni okolici. Okoliške prebivalce elektrarne prosijo za razumevanje.

"Puščanje nima vpliva na zaposlene, prebivalstvo in okolje ter je pod vrednostjo, ki jo kot mejno določajo tehnične specifikacije," so ob tem zapisali v jedrski elektrarni. Koliko časa bo elektrarna zaustavljena, niso navedli. Nek sicer neprekinjeno obratuje od konca remonta leta 2022.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol