R. K. | 12. 7. 2022, 19:59 | Vir: STA

O čem se je Golob v Berlinu pogovarjal z nemškim kanclerjem?

Profimedia

Slovenski premier je po srečanju Nemčijo označil za našo najpomembnejšo partnerico ter največjo prijateljico in zaveznico. Lahko dobre odnose skrha revizija nakupa osemkolesnikov Boxer?

Predsednik vlade Robert Golob se je mudil na prvem dvostranskem srečanju z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem. Nemčijo je slovenski premier ocenil kot najpomembnejšo zunanjetrgovinsko partnerico Slovenije, ki je, vse od priznanja slovenske samostojnosti tudi naša največja prijateljica in zaveznica.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Robert Golob (@_robertgolob_)

Tako Golob kot Scholz poudarjata pomen obnovljive energije

Po srečanju z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem v Berlinu je premier Golob dejal, da lahko v Evropi skupaj najdemo rešitve za energetsko krizo in ob ustreznem varčevanju prihajajočo zimo preživimo brez prisilnih redukcij. Čeprav je to zahteven cilj, je Golob prepričan, a ga lahko dosežemo. Vendar mora po njegovih besedah Evropa delati skupaj in enotno.

Po mnenju Goloba je treba narediti vse, da zmanjšamo odvisnost od fosilnih goriv, pri čemer se mu zdijo izjemnega pomena vlaganja v solarno in vetrno energijo. Zavzel se je za okrepitev naložb v izgradnjo plinovodov in daljnovodov, ker je to po njegovem edini način, da bomo lahko kot Evropa izpeljali zeleni prehod. Pri tem bi lahko povezali "vetrna področja severne Evrope s sončnimi področji južne Evrope" in iz tega naredili zelo močan in stabilen evropski energetski sistem.

Profimedia

Nemški kancler je ob tem poudaril, da bo treba storiti vse za zmanjšanje odvisnosti od Rusije pri dobavi energije, kar je povezano z izgradnjo potrebne energetske infrastrukture, ki bo kratkoročno omogočila pridobivanje nafte in plina iz drugih virov. Poudaril je tudi pomen oskrbe z obnovljivo energijo, zlasti vetrno in sončno energije, ki imata za obe državi pomembno vlogo. O tem sta se po besedah nemškega kaclerja s slovenskim premierjem zelo podrobno pogovarjala.

Govorila tudi o Ukrajini, zahodnem Balkanu in osemkolesnikih

Golob se je s scholzem pogovarjal tudi o pomoči Ukrajini, pri čemer sta se oba strinjala, da je treba Ukrajini še naprej pomagati tako politično, vojaško in človekoljubno, kot v okviru sankcij, ki so bile uvedene proti Rusiji zaradi invazije na suvereno državo. Beseda pa je tekla še o državah zahodnega Balkana, ki že 20 let čakajo na članstvo v Evropski uniji. Oba voditelja sta se strinjala, da je to občutno predolgo. Počasen proces je po mnenju Goloba vodil do apatije v teh državah.

Profimedia

Ob srečanju sta se Scholz in Golob na kratko dotaknila tudi nakupa osemkolesnikov. Kot je kasneje na Instagramu zapisal slovenski premier, revizija nakupa osemokolesnikov Boxer ne bo vplivala na odlične odnose med državama, ki nimata nobenih odprtih vprašanj. Predvsem zato ne, pravi Goob, ker raziskujejo različne možnosti, če bo pregled pokazal, da je nakup za Slovenijo neustrezen.

Scholz je po srečanju izrazil zadovoljstvo, da imajo v slovenski vladi partnerja, ki deli in aktivno brani evropske vrednote. Ob tem je tudi izrazil prepričanje, da bosta s slovenskim premierjem odlično sodelovala, zlasti v luči težkih nalog, ki so pred nami in ki jih lahko rešujemo le skupaj, tako v okviru dvostranskih odnosov kot znotraj Evropske unije.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord