STA/P.M. | 12. 6. 2023, 19:24

Borut Pahor ob Berlusconijevi smrti povedal, zakaj mu je bil italijanski politik zelo pri srcu

Bor Slana/Bobo

Politično pot enega najuspešnejših in najvplivnejših italijanskih politikov so zaznamovali številni korupcijski in spolni škandali.

86-letni Silvio Berlusconi, ki je že dve leti bolehal za kronično levkemijo, je umrl v milanski bolnišnici San Raffaele. Sožalje ob smrti bivšega italijanskega premierja — položaj predsednika vlade je Berlusconi zasedal kar trikrat — je izrekel tudi nekdanji slovenski predsednik Borut Pahor. Poudaril je, da sta ne glede na njune različne politične poglede, postala dobra osebna prijatelja in da sta se pogosto slišala tudi po koncu premierskih mandatov. Pohvalil je tudi njegovo avtentičnost in smisel za humor.

Bor Slana/Bobo

"Italiji in družini Berlusconi izrekam iskreno sožalje ob smrti bivšega predsednika vlade. Posebej intenzivno sva sodelovala med leti 2008 in 2011, tako v okviru bilateralnih odnosov kot EU. Sčasoma sva postala tudi dobra osebna prijatelja. Zaradi svoje avtentičnosti in smisla za humor mi je bil zelo pri srcu. Ohranil ga bom v lepem spominu," je na Twitterju zapisal Pahor.

Pahor je pojasnil tudi ozadje dogajanja iz leta 2010, ko je Berlusconi kot predsednik italijanske vlade podpisal poseben dekret, s katerim je zagotovil manjkajoče državne prispevke za slovensko manjšino v višini milijon evrov. Na ta dogodek je spomnil Primorski dnevnik.

Bor Slana/Bobo

Kot je zapisal Pahor, je po svoji izvolitvi za predsednika vlade na prošnjo slovenske manjšine prvič po telefonu poklical Berlusconija.

"Prosil sem ga za razumevanje in pomoč. Rekel mi je: 'Dragi moj, tvojo fotografijo imam na zaslonu pred seboj. Če rečeš, da sem sicer starejši, a lepši od tebe, ugodim tvoji prošnji'. Jaz sem priznal, on pa je držal besedo."

Bor Slana/Bobo

Vabljeni na Metroplay, kjer si lahko ogledate vse epizode Mastercard® podkasta navdiha z Borutom Pahorjem. Naš nekdanji predsednik republike se pogovarja z izjemnimi Slovenkami in Slovenci, ki so na svoji poti ustvarili neprecenljive zgodbe, vredne preučevanja. Je nefiltrirano potovanje skozi njihove izkušnje, o odkrivanju njihovega potenciala, preseganju ustaljenih okvirjev in ustvarjanju izpopolnjenega življenja.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord