8. 6. 2022, 07:00 | Vir: STA

Dan za morje: skupaj zaščitimo in ohranimo življenje v njem!

Bobo

Pod okriljem Združenih narodov od leta 2008 vsako leto 8. junija obeležujemo svetovni dan morij in oceanov, v aktivnosti pa je vključena tudi Slovenija. Kaj poudarjamo?

Letošnji svetovni dan oceanov, 8. junij, poteka pod sloganom En ocean, eno podnebje, ena prihodnost.

Poziv ob tem pomembnem dnevu je usmerjen k proaktivnemu pristopu, s katerim bi do leta 2030 zaščitili vsaj 30 odstotkov svetovnih morij ter na ta način omogočili ohranitev ali povečanje njegove biotske raznovrstnosti.

Bobo

Pomen obalnega morja

Piranska enota zavoda za varstvo narave ob svetovnem dnevu oceanov pripravlja že četrti Dan za morje. Na dogodku bodo govorili predvsem o pomenu obalnega morja med Koprom in Izolo, njegovi vlogi pri ohranjanju morske biotske pestrosti in zagotavljanju kakovostnega življenjskega okolja za človeka.

Z dogodkom želijo na zavodu za varstvo narave pozvati k ohranjanju dobrega stanja morskega obrežja in priobalnega morja z vsemi naravnimi procesi.

K sodelovanju so povabili tudi predstavnike uprave za pomorstvo, Krajinskega parka Strunjan in Morske biološke postaje Piran.

Bobo

Na dogodku bo govora o pomenu ohranjanja sonaravnosti, neurbaniziranosti in odprtosti prostora obalnega pasu in morja, tudi z vidika varstva morskih vrst in habitatnih tipov ter vloge prostorskega planiranja na morju.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.