A. B. | 19. 1. 2023, 08:14

Občani razburjeni in naveličani: pločniki zaradi snega še vedno neprehodni, niti na plačljivih parkirnih mestih ni prostora za parkiranje

Uredništvo/fotomontaža

"Sneg se po pločnikih 'potika' in tali še vsaj en mesec po tem, ko je nazadnje snežilo," je med drugim opozorila prebivalka v prestolnici. 

Tudi v Sloveniji smo letos prvič doživeli prave zimske razmere. Po nekaterih delih Slovenije je zapadlo tudi do 20 centimetrov snega, ta pa se z le bežnim pogledom na pločnike glavnih in stranskih cest nabira v velikih kupih, ki ovirajo promet. Na nas se je obrnila Ljubljančanka in nam zapisala, da je prostora za prehod vendarle dovolj, a se ob robu cest, ki so jih plužili v času prvega močnega sneženja, nabirajo nevarni kupi snega.

Po zakonu čiščenje ključnih cestnih infrastruktur 

Čeprav so dežurne službe na delu, se mnogi prebivalci vsakič, ko zapade sneg, sprašujejo, zakaj nastane takšna zmeda in ustvarjanje vtisa, da nas je sneg znova presenetil. Predvsem razburjeni so pešci, ki se morajo po snegu skoraj prebijati. "Sneg s pločnikov, funkcionalnih zemljišč, streh zgradb, drevja, grmovja in drugih površin iz tega odloka morajo zavezanci odstraniti tako, da je zagotovljeno odvodnjavanje in da odstranjeni sneg ne ovira prometa pešcev in vozil," lahko preberemo v 15. členu odloka o zimskih službah, medtem ko 7. člen navaja: sneg pa mora biti po 7. členu s pločnikov odstranjen tako, da je prehod, kjer dopuščajo razmere, širok vsaj en meter.

Fotografija je bila posneta izpred Narodne galerije v Ljubljani. 

Sneg zavzema celotno kolesarko progo in se v visokih 'kupih' nabira ob cesti.

Fotografija je bila posneta izpred Narodne galerije v Ljubljani. Sneg zavzema celotno kolesarko progo in se v visokih 'kupih' nabira ob cesti.

Uredništvo

A težava nastane, ko se po izvajanju nujnih akcij, sneg, ki so ga odstranili s ceste, nabira ob robu cestišč ali pločnikov: "Kupi snega, ki segajo tudi do pol metra v višino, se talijo še vsaj slab mesec po tem, ko je sneg zapadel. Predstavljajte si, da živimo v državi, kjer je obilno sneženje pogosto. Saj drug drugega v prometu sploh več ne bi videli," se namuznjeno pošali sogovornica in doda: "Tudi parkirna mesta plačljivih con so nemogoča za uporabo. Ne le da nekatera niso splužena, nekatera služijo prav temu – kupom snega."

Za pojasnila smo se obrnili na Mestno občino Ljubljana (MOL). Njihov odziv še čakamo. 

'Kupi' snega, ki jih je mogoče v prestolnici zaslediti tako ob stranskih kot glavnih cestah.

'Kupi' snega, ki jih je mogoče v prestolnici zaslediti tako ob stranskih kot glavnih cestah.

Uredništvo/fotomontaža

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ