R.S. | 18. 8. 2023, 14:26

Radikalen ukrep? Zaradi poplav bodo porušili dve naselji s 150 hišami

Fotografija je simbolična.

Bobo

Prihodnje načrte je potrdil tudi župan slovenske občine, ki je zaradi poplav utrpela hude posledice. 

Občina Braslovče spada med občine, ki so jih poplave v začetku avgusta najbolj prizadele. Poplavljenih je bilo najmanj 271 stanovanjskih objektov, več kot 70 družin pa se je moralo preseliti. Takoj po poplavah so v občini začeli iskati trajne protipoplavne rešitve. Po besedah župana Tomaža Žoharja zdaj nameravajo izseliti dve naselji na območju Letuša, poroča N1. Radikalen ukrep naj bi bil nujen in edini učinkoviti ukrep. 

Izseliti nameravajo dve naselji s približno 150 hišami. Na tem območju bodo nato zgradili suhe zadrževalnike, ki bodo omogočili nadzorovano razlivanje ob novih velikih vodah. Prebivalcem bodo ponudili nadomestno gradnjo na drugi lokaciji, ki je že identificirana, vendar še ni uradno potrjena. Novo naselje naj bi bilo po neuradnih informacijah zgrajeno na območju naselja Rakovlje. 

Žohar je dejal, da želijo najti rešitev, ki bo zagotovila, da se takšna katastrofa ne ponovi nikoli več. Dodal je tudi, da je še vedno prezgodaj govoriti o podrobnostih izvedbe ukrepov, saj še potekajo intenzivna usklajevanja optimalnih dolgoročnih rešitev za ljudi na ravni stroke in vlade.

"Ljudje na tem območju imajo dovolj poplav, ki so jim pogosto izpostavljeni, trepetajo že ob vsakem močnejšem deževju," je dejal braslovški župan. 

Preselitev v letu in pol

Nekatere družine so predlogu občine naklonjene. "Želimo pa čim prej dobiti dokončne odgovore, da ne bomo vlagali v obnovo hiš, iz katerih se bomo morali potem izseliti," je za N1 dejal prebivalec Aleš. Tudi Robert Golob je prebivalcem tega območja svetoval, naj ne vlagajo preveč sredstev v obnovo. Za tiste, ki se s selitvijo na novo lokacijo ne bi strinjali, omenjajo izplačilo odškodnine. Ogrožene prebivalce načrtujejo preseliti v letu in pol. Ljudje bodo dobili hiše na ključ in se bodo vanje lahko takoj preselili.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol