9. 2. 2023, 15:25 | Vir: STA

Občutna podražitev: v nekaterih slovenskih občinah bodo položnice za vodo za četrtino višje

Profimedia/fotomontaža

Podjetje, ki z vodo oskrbuje 17 slovenskih občin, je sporočilo, da si dosedanjih cen za svoje storitve ne more več privoščiti.

Komunalno podjetje Ptuj, ki med drugim 17 občinam spodnjega Podravja zagotavlja oskrbo z vodo, je pripravilo predlog dviga cen. Kot so sporočili, bodo položnice za porabo vode in kanalizacijo na Ptuju v povprečju višje za slabo četrtino oziroma za skoraj deset evrov.

Na ptujski komunali so že pripravili nov elaborat o oblikovanju cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb oskrbe s pitno vodo za vse občine njihovega vodooskrbnega sistema ter elaborat odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode družbe za posamezne občine za leto 2023. Dokumenta sta trenutno v potrjevanju v vseh sedemnajstih občinah regije ter delno v še dveh občinah.

Profimedia

Cene nazadnje spremenjene pred štirimi leti

Glede na izračune v elaboratih se bodo njihove položnice za povprečne uporabnike vode, priključene na kanalizacijo v ptujski občini, zvišale za 24,67 odstotka oziroma s 37,80 evra na 47,16 evra, za tiste z greznicami in malimi čistilnimi napravami pa za 14,3 odstotka, kar pomeni z 29,78 evra na 34,05 evra.

V drugih občinah se bo znesek za porabljeno vodo zvišal s 14,57 evra na 18,63 evra oziroma za 27,8 odstotka, medtem ko se bo strošek čiščenja odpadnih voda od občine do občine razlikoval.

Direktor Komunalnega podjetja Ptuj Janko Širec je pojasnil, da so bile aktualne cene potrjene in spremenjene pred štirimi leti, od takrat pa so se zvišale skoraj vse postavke, ki sestavljajo končno ceno.

Profimedia

Elektrika letos desetkrat dražja

Ob stroških dela ter vstopnih materialih se je v zadnjem času nenadzorovano dvignila tudi cena energentov. Če je še leta 2019 strošek električne energije predstavljal devet odstotkov, ta letos v strukturi cene predstavlja že skoraj 30 odstotkov, kar posledično dviguje predvsem stroške oskrbe s pitno vodo.

"Ključna postavka pri pripravi novega elaborata je strošek električne energije. Mi smo za letos na trgu dobili desetkrat višjo ceno od tiste pred štirimi leti. Elaborat je pripravljen glede na vsa znana dejstva, in sicer do konca junija pod t. i. kapico v višini dobrih 200 evrov na megavatno uro, nato pa bomo upoštevali ceno, pridobljeno na razpisu," je pojasnil Širec. Dodal je, da so v preteklih mesecih pritisk cene na končne odjemalce blažili iz notranjih rezerv podjetja, a so tudi te zdaj že izčrpali.

Profimedia

Širec tudi o omrežninah

Ob tem pa je treba izpostaviti še načrtovano nekoliko nižjo omrežnino, ki je sestavljena iz več postavk, ključna pa je amortizacija. Gre za okoli 1,2 milijona evrov letno, ki jih komunala po obrokih redno mesečno nakazuje občinam, glede na vrednost zaračunane omrežnine odjemalcem na lokaciji posamezne občine.

Drugi del omrežnine je vzdrževanje priključka, kamor spadajo tudi zamenjave priključkov in nabave novih števcev. V zadnjem obdobju gre za digitalne števce, kar je po mnenju Širca velik korak naprej. "Pri vzpostavitvi digitalnega števca na določenem območju to pomeni, da delamo tudi mesečne obračune in ljudje plačujejo dejansko stanje porabljene vode," je še pojasnil.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol