K. Ž. | 27. 11. 2023, 15:35

Nezaslišano: medtem ko nekateri zaposleni ne prejemajo niti minimalne plače, pa v direktorjevi pisarni visi obešalnik za 565 evrov

Fotografija je simbolična.

Profimedia

V samem političnem vrhu je završalo, ko je na plano prišla informacija, da je uprava za izvrševanje kazenskih sankcij pod osnovno pisarniško opremo štela tudi obešalnik za 565 evrov.

Splošno znano je, da v Sloveniji tudi zaporski sistem ne deluje pravilno. Zaradi pomanjkanja denarja namreč prihaja do hudih obremenitev in pomanjkanja kadra. A medtem ko se nekateri zaposleni pritožujejo nad prenizko plačo, pa v omari generalnega direktorja visi obešalnik, vreden kar 565 evrov.

Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij (Ursiks) se je leta 2019 preselila v zdajšnje prostore. Takrat je lastnik, ministrstvo za javno upravo, naredil prenovo ter kupil novo opremo. A zdaj so prostor, v katerem je novi namestnik generalnega direktorja uprave Emanuel Banutai, na novo opremili.

Za manjkajočo mizo, predalnika in obešalnik so skupaj z montažo tako odšteli 2515 evrov (z DDV), poročajo na N1.

"Nakup nove opreme utemeljujemo z dejstvom, da je šlo za manjkajočo in potrebno osnovno opremo za vzpostavitev novega delovnega prostora namestnika generalnega direktorja. Ob povečanju števila zaposlenih je bilo namreč na voljo premalo razpoložljive pisarniške opreme," so za N1 povedali na Ursiksu. Prav tako so navedli, da z nakupom niso presegli proračunskih sredstev za leto 2023, saj je bil znesek v okviru razpoložljivih sredstev. Na koncu so še dodatno poudarili, da gre le za osnovno pisarniško opremo in ne kakršnokoli nadstandardno opremo.

Bobo

A več kot očitno je zgodba drugačna, saj so viri za N1 povedali, da je imel Banutaiev predhodnik pisarno opremljeno in pohištva ob odhodu ni odnesel.

Izpostavili so tudi, kako lahko na upravi obešalnik, ki naj bi bil delo znanega oblikovalca in je stal 565 evrov, označili kot osnovno pisarniško opremo. Na Ursiksu se sicer na vprašanje o prestižnem obešalniku niso odzvali.

Nekateri ne prejemajo niti minimalne plače, oni pa kupujejo prestižne obešalnike

Še najbolj pa prah dviga dejstvo, da imajo pravosodni policisti začetniki manjšo plačo od minimalne. V sistemu se namreč srečujejo s hudim pomanjkanjem denarja, ki obremenjuje običajno delovanje. Pri tem so dodatno izpostavili precejšnje pomanjkanje pravosodnih policistov, kar je posledica tudi tega, da je plača prenizka. Nekdanji pravosodni policist in predsednik Konference sindikata uprave reševanja kazenskih sankcij Leon Lobe je dodatno opozoril, da so razmere tako hude, da bi kmalu lahko bila ogrožena varnost zaporov.

Zapravljanje denarja Ursiksa pa je tudi prišel v sam politični vrh, kjer je ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan dejala, da jo je informacija razburila. Dejala je, da o nakupu ni bila obveščena, saj uprava sama razpolaga s sredstvi. "Sem pa direktorja že obvestila, da pričakujem pojasnilo, saj sem po avgustovskih poplavah vsem v okviru ministrstva za pravosodje dala izrecno navodilo, da se morajo obnašati stroškovno skrajno racionalno," je še povedala za N1.

Profimedia

Na Ursiksu vztrajajo pri svojem

Na Ursiksu trdijo drugače. Dejali so, da je razlog za pomanjkanje kadra izjemno kompleksen ter povezan s povečanjem nalog, ki so povezana tudi z vse večjim številom zapornikov. Prav tako so poudarili, da se zaradi prenizke plače manj ljudi prijavlja na razpisano delovno mesto.

Med drugim so za N1 na Ursiksu potrdili informacijo, da je v medresorskem usklajevanju novela zakona o izvrševanju kazenskih sankcij. Ena izmed glavnih rešitev je, da bi ob prvi sklenitvi pogodbe o zaposlitvi pravosodnemu policistu prvih pet let pripadala denarna nagrada. Do nagrade bi bili upravičeni tisti, ki bi po preteklih petih mesecih v delovnem razmerju ostali še najmanj pet let. A največji udarec je zagotovo to, da bi ta denarna nagrada znašala le okoli 200 evrov mesečno.