Š. T. | 11. 3. 2023, 16:10

Obeta se podražitev goriv: koliko bomo plačevali po novem?

Borut Živulovič /BOBO

Vsak drugi teden se v Sloveniji regulirajo cene bencina in dizla. Kaj si lahko obetamo v torek? 

Regulirana cena litra 95-oktanskega bencina in cena dizla ob slovenskih regionalnih cestah se od lanskega junija določa vsak drugi torek. V zadnjih mesecih se je formula reguliranih cen pogosto spreminjala. Ceno so višale okoljske dajatve za obremenjevanje okolja z emisijo ogljikovega dioksida, prispevek za energetsko učinkovitost in  marže trgovcev.

Vlada je po novem letu zopet začela posegati v marže. Sredi januarja jih je povečala za dizelsko gorivo in kurilno olje in tako preprečila pocenitev le teh, z podražitvami surovine jih je pred mesecem dnevi trošarine znižala, ob pocenitvah pa pred 14 dnevi znova zvišala.

"Iz vzorca bi lahko sklepali, da bo vlada v obdobjih, ko bodo cene goriva na mediteranskih trgih (ti so relevantni za določanje cen na prodajalnah ob regionalnih cestah v Sloveniji) padale, trošarine zviševala, v času rasti pa zniževala (oziroma jih pustila na minimalni od Evropske komisije še dovoljeni ravni)," pojasnjujejo pri časniku Finance. Živahno dogajanje na trgih bi lahko vodilo v manjšo podražitev goriv, razen če država zniža trošarine, so še zapisale Finance.

Cena bencina po 14. marcu

Od lanske jeseni cena bencina na mediteranskih trgih ubere drugačno pot kot nafta na globalnem trgu, oziroma dizelsko gorivo na mediteranskih trgih. V zadnjih dveh tednih, pa je bencin merjeno v evrih, ubral podobno pot kot nafta in dizelsko gorivo. Najprej je do začetka tega tedna rasel, nato ob rastočem pesimizmu na finančnih trgih izgubljal vrednost do petka.

Cena bencina bo po oceni Financ posledično za spoznanje višja, kot če evro ne bi izgubljal v primerjavi z dolarjem. Glede na to, da se je cena osnovne surovine v povprečju nekoliko okrepila, bo zanimivo spremljati ali bo vlada tokrat znižala trošarine. Če tega ne bo storila je pričakovati, da bo cena bencina nadaljevala trend rasti, liter naj bi po njihovi oceni stal 1,375 evra.

V tem primeru bi liter bencina stal za 19 centov manj kot sredi marca lani, ko so se cene po izbruhu ukrajinske vojne opazno okrepile.

Cene dizelskega goriva po 14. marcu

Pri dizlu je na mediteranskih trgih podobno kot pri bencinu zaznati rahle podražitve. Pričakovati je, da bo v torek liter dizla stal 1,505 evra, oziroma cent in pol več. Izračun je narejen ob predpostavki, da država ne poseže v trošarine, napovedujejo Finance.

Če bo liter dizla stal okoli 1,50 evra, bi to bilo za 17 centov manj kot pred letom dni, ko je izbruh ukrajinske vojne začel krojiti maloprodajne cene v Sloveniji.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol