N. V. | 24. 9. 2022, 18:20

Obiskali smo slovenske trgovine in ugotovili, kje vas bo nakup stal najmanj

Profimedia/fotomontaža

Primerjali smo cene v Tušu, Sparu, Hoferju, Lidlu, Eurospin in Mercatorju. Kje boste za nakup odšteli največ in kje najmanj? Kupili smo absolutno najcenejše izdelke, ki smo jih našli. Preverili smo pa tudi, koliko nas stane košarica, če nakupimo najdražje izdelke na policah.

Odpravili smo se v živilske trgovine in preverili, kje se najbolj splača kupiti najnujnejše. Izbrali smo deset izdelkov, ki se znajdejo v košarici vsakega potrošnika in preverili cene

Kje lahko najceneje kupite kilogram paradižnika, glavo solate, kilogram soli, kilogram sladkorja, liter sončničnega olja, kilogram belega kruha, piščanca, liter mleka, sto gramov kave in toaletni papir? In kakšna je razlika med najdražjim in najcenejšim izdelkom v trgovini? Poglejte.

Velika ponudba izdelkov

V supermarketu Spar lahko opazimo veliko ponudbo izdelkov, s tem pa tudi velik cenovni razpon med najdražjim in najcenejšim, ki sta na voljo.

Najcenejši živilski izdelki so izdelki iz njihove linije S-BUDGET. Med S-BUDGET kavo in kavo Barcaffe je skoraj en evro razlike. Velika razlika je tudi pri olju: liter sončničnega olja iz linje S-BUDGET je kar 3,31 evra cenejši od najdražjega sončničnega olja na njihovih policah, olja znamke Cekin. V tabeli zapisane najcenejše cene soli, sladkorja in mleka so prav tako izdelkov iz linje S-BUDGET.

Velik cenovni razpon opazimo tudi pri toaletnem papirju. Najcenejši je znamke Lovely, najdražji pa znamke Regina. Med njima je kar 2,7 evra razlike.

Po solato v Hofer

Hofer, ki smo ga obiskali ponuja le eno vrsto nepakiranega paradižnika v grozdih, za kilogram pa bomo zanj odšteli 3,49 evra, kar je precej dražje, kot v ostalih obiskanih trgovinah. Imajo pa zato poceni solato. Najdražja, endivija, stane manj kot najcenejša v večini drugih trgovin.

Tudi v Hoferju opazimo precejšnjo razliko med najcenejšim in najdražjim izdelkom. Kava znamke Amaroy je skoraj za evro cenejša od najdražje (znamke Barcaffe). Sončnično olje znamke Bellasan je za 1,12 evra cenejše od najdražjega, ki ga ponujajo, znamke Cekin. Mleko znamke Milfina pri njih stane zgolj 0,99 evra, medtem ko Alpsko mleko stane 1,39 evra.

Manjša razlika v ceni je pri ponudbi toaletnega papirja. Za toaletni papir Solo odštejemo 3,19 evra, medtem ko za papir znamke Kokett 3,79 evra.

V Tušu se splača kupiti ...

Tudi v supermarketu Tušu lahko najdemo le eno vrsto nepakiranega paradižnika, zanj pa odštejemo 2,99 evra. Preseneti cena belega kruha: za kilogram bomo odšteli kar 3,18 evra.

Tudi Tuš ima svojo linijo izdelkov, ki so precej cenejši od drugih na policah. Daleč največja razlika je vidna pri piščancu. Za celega piščanca znamke Tuš bomo odšteli 3,19 evra, za piščanca znamke Slovenski piščanec IK pa skoraj polovico več.

V vseh trgovinah je najdražje olje na policah, olje znamke Cekin. A v Tušu za liter olja te znamke odštejemo neverjetnih 6,49 evra. To olje je najdražje, ki ga ponujajo. Medtem najcenejše, ki ga ponujajo, olje znamke Tuš, stane 2,69 evra.

Za sol trgovske znamke Tuš bomo odšteli 0,16 evra manj kot za najdražjo sol v njihovi ponudbi, znamke Droga. Najcenejši sladkor, ki ga prodajajo je znamke Agragold, najdražji pa znamke Wiener.

Je Lidl res najcenejši?

Izdelki v Lidlu so poceni, ampak ugotavljamo, da ni toliko izbire. S tem, da ne ponujajo več različnih znamk za isto živilo, dosežejo tudi, da razpon cen med njihovimi izdelki ni tako velik. Ponujajo le eno vrsto paradižnika in sladkorja

Ugotovimo, da v Lidlu prodajajo najcenejši kruh. Za kilogram belega kruha boste odšteli "le" 1,5 evra.

Njihova najcenejša sol je znamke ChanteSel, najdražja pa znamke Piranske soline. Med njima je 0,61 evra razlike. To pomeni, da bi za ceno najdražje soli v Lidlu lahko kupili skoraj tri pakete najcenejše. Tudi najcenejša kava znamke Adria cafe, je skoraj trikrat cenejša od kave znamke Barcaffe.

Za celega piščanca znamke Gran Gala boste odšteli 3,49 evra, za piščanca znamke Grillmeister pa en evro več. Najcenejši toaletni papir v Lidlu je znamke Paloma, najdražji pa znamke Floralays. Med njima je 1,1 evra razlike.

Mercator z visokimi cenami?

Tudi Hipermarket Mercator ima svojo linijo izdelkov – ti so precej cenejši od ostalih izdelkov v ponudbi. Ugotovimo pa, da tudi izdelki linije Mercator niso tako poceni kot izdelki iz linij drugih trgovin. Piščanec znamke Mercator stane 4,59 evra.

Odprtih ust nas je pustila tudi cena kruha. Za kilogram belega kruha bomo v hipermarketu Mercatorju odšteli najmanj 1,73 evra in največ 6,98 evra. Tudi drugi najcenejši izdelki v Mercatorju so precej dragi, v primerjavi z drugimi trgovinami. Za kilogram sladkorja bomo v Mercatorju odšteli med 1,15 evra in 2,49 evra.

V Eurospinu nimajo 3-slojnega toaletnega papirja

Čeprav je trgovina Eurospin velika, opazimo, da nimajo velike ponudbe izdelkov. Imajo le en izdelek soli, en sladkor, le eno mleko 3,5 odstotka m. m., eno sončnično olje, eno 100-gramsko kavo ... Preseneti tudi, da v njihovi ponudbi ni 3-slojnega toaletnega papirja, zgolj 2-slojnega.

Sicer pa opazimo, da so izdelki precej poceni. In čeprav nimajo velike ponudbe različnih živilskih izdelkov nasploh, imajo pa zelo pestro ponudbo sadja in zelenjave.

Ko potegnemo črto ...

Za izbor teh izdelkov smo se odločili, saj so se ti zagotovo že znašli v košarici vsakega izmed nas. Izbirali smo absolutno najcenejši in absolutno najdražji izdelek, ki je bil označen na policah. Izdelke smo primerjali 23. septembra 2022.

Med vsemi trgovinami boste deset izdelkov najceneje kupili v Lidlu. Največ boste za njih odšteli v Tušu.

Če se boste v trgovino, ki je najcenejša, odpravili po vseh teh deset izdelkov, boste zapravili 16,76 evra, in tako prihranili 7,69 evrov v primerjavi z najdražjo trgovino, Mercatorjem.

Če pa bi med vsemi izdelki izbrali najdražje izdelke, bi v Lidlu zapravili 22,33 evra, kar je še vedno 14,02 evra manj kot, če najdražje izdelke kupimo v Mercatorju. Tam bomo za košarico z najdražjimi izdelki odšteli 36,35 evra. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.