R. K. | 16. 3. 2023, 10:02

Darilo iz Japonske: obiskovalce ljubljanskega botaničnega vrta pričakal čudovit prizor (FOTO)

Žiga Živulović jr./Bobo/Profimedia/fotomontaža

Eno izmed posebnih dreves, ki jih je Sloveniji pred več kot dvema desetletjema podarila Japonska, je zasijalo v vsej svoji lepoti.

Obiskovalce Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani na Ižanski cesti je razveselila prva cvetoča japonska češnja najzgodnejše vrste Prunus campanulata, ki je pravkar v polnem razcvetu. Japonske češnje, ki rastejo v ljubljanskem botaničnem vrtu, je Sloveniji leta 1999 v znak prijateljstva podarila Japonska

"V februarju leta 1999 smo v Botanični vrt Univerze v Ljubljani dobili japonske češnje, darilo države Japonske Sloveniji, ki ga je podarilo združenje ljubiteljev cvetočih češenj. Nekaj češenj smo posadili v Botaničnem vrtu na Ižanski cesti, večji del pa je šel na Večno pot v biološko središče pred vhodno stavbo v novi botanični vrt. Slovesna posaditev češenj je bila ob obisku njene cesarske visokosti princese Sayako, med 8. in 11. oktobrom 2000," je navedeno na spletni strani botaničnega vrta.

Darilo iz Tokia

Kot so pojasnili, je Slovenija v dar dobila sedem sedem različnih sort, in sicer sorte Prunus campanulata, P. x yedoensis 'Yedoensis', P. jamasakura 'Kenro-kuen-kumagai', P. lannesiana 'Goiko', P. lannesiana 'Sekiyama', P. sargentii in P. verocunda 'Antiqua'.

Profimedia

Drevesa, ki izvirajo iz drevesnice Saitami v bližini Tokia, je Slovenija prevzela na slovesni predaji 3. februarja 1999 v spodnjem domu japonskega parlamenta. Predstavniku slovenskega parlamenta, takratnemu poslancu Bogomirju Špiletiču, jo je v znak prijateljstva med državama podaril predsednik spodnjega doma japonskega parlamenta Soičiro Ito, so še navedli v botaničnem vrtu.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol