24. 7. 2023, 14:05 | Vir: STA

Zbirajo sredstva za obnovo Partizanske bolnice Franja: kako pomagati?

Facebook/ZBV NOB Brežice

Višina škode še ni znana, vendar naj bi neuradno sanacija stala okoli milijon evrov. 

Neurja zadnjih dni so uničila tudi Partizansko bolnico Franja. Ker so se ljudje obračali na Mestni muzej Idrija z vprašanji, kako lahko pomagajo, so med drugim odprli račun za zbiranje sredstev za obnovo Franje. Do bolnišnice se po zadnjem neurju še niso uspeli prebiti, tako da celoten obseg škode za zdaj ni znan. Ogled so opravili z dronom.

Po neurju, ki je 13. julija zajelo Cerkljansko in močno poškodovalo Partizansko bolnico Franjo, je 18. julija dodatno škodo na območju povzročil še vetrolom. Direktor Mestnega muzeja Idrija Miha Kosmač je za medije pojasnil, da se na ožje območje Franje po vetrolomu še niso uspeli prebiti, stanje pa so uspeli dokumentirati iz zraka s pomočjo drona.

"Ugotovljeno je bilo, da na prvem delu dostopne poti ni večjih sprememb, višje pa smo ugotovili, da je na dolžini okrog 200 metrov podrto in izruvano drevje. Po grobi oceni naj bi šlo vsaj za 200 kubičnih metrov izruvanih dreves. Prišlo je do novih poškodb na dostopni poti in stopnicah, uničene so varovalne ograje in deloma tudi nadstreški," je pojasnil Kosmač.

Na vprašanje, kdaj bi lahko odstranili podrto drevje in se prebili do barak partizanske bolnišnice, je odgovoril, da je bilo na širšem Cerkljanskem območju veliko škode in v sodelovanju s štabom civilne zaščite upajo, da bodo lahko čim prej zagotovili vsaj prvi prehod skozi podrto drevje. Zavedajo se, da je dela na širšem območju še ogromno. Zaprtje Partizanske bolnice Franja bo za muzej pomenilo tudi precejšen izpad prihodkov, na katere so računali pri pripravi letnega programa dela.

Kako pomagati?

Najhitreje lahko občani muzeju pomagajo z obiskom katerega od drugih muzejskih objektov na Idrijskem in Cerkljanskem. Vabijo na raziskovanje Unescove dediščine v Idriji. Poleg razstav na gradu Gewerkenegg so v juliju in avgustu v spremstvu vodiča vsak dan ogledi za Idrijsko kamšt, Tehniški oddelek muzeja v Frančiškovem jašku in Idrijsko rudarsko hišo. Na Vojskem je na ogled Partizanska tiskarna Slovenija, avtentično ohranjen spomenik s še vedno delujočim hitrotiskalnim strojem, na Cerkljanskem pa Cerkljanski muzej s stalno razstavo o Cerkljanskih laufarjih in domačijo pisatelja Franceta Bevka v Zakojci.

Vsi, ki bi želeli pomagati, lahko nakažejo donacije na poseben transakcijski podračun, na katerem zbirajo namenska sredstva za obnovo Partizanske bolnice Franja. Ta bo sicer zaradi obsežnih poškodb na objektih in oviranega dostopa do vhodnega objekta v letošnji sezoni ostala zaprta za turiste.

Bolnica Franja je kulturni spomenik državnega pomena ter nosilec znaka evropske dediščine ter vpisana na Unescov poskusni seznam svetovne dediščine. Že leta 2007 so jo prizadele silovite poplave. Takrat je neurje skoraj povsem uničilo 14 od 16 barak. Obnova je trajala skoraj tri leta.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol