30. 6. 2022, 07:30

Obrestne mere divjajo: boste sploh še lahko odplačevali kredite za stanovanja?

Profimedia
Obrestne mere divjajo: boste sploh še lahko odplačevali kredite za stanovanja? (foto: Profimedia)

Aprila je med potrošniki zavrelo, ker so banke napovedale zvišanje obrestnih mer za stanovanjske kredite. Zdaj jih višajo ponovno: Evropska centralna banka naj bi že julija dvignila obrestno mero za 0,25 točke. Koliko več bomo plačevali?

Vojna v Ukrajini naj bi poleg divjanja cen energentov in hrane povzročila tudi neizbežen dvig obrestnih mer za stanovanjske kredite. Julijski dvig pa naj ne bi bil zadnji, banke naj bi kredite septembra še enkrat podražile.

Obrestne mere za stanovanjska posojila pa rastejo že med čakanjem na dvig ključne obrestne mere. Tako je nove, višje obrestne mere, tako fiksne kot pribitke spremenljivih, večina bank ob prvi podražitvi že objavila.

Profimedia

Dvig obresti bo narekovala inflacija

Višina predvidenega septembrskega dviga bo odvisna od posodobljenih napovedi inflacije. Če bodo vztrajale trenutne ocene o inflaciji, ali se bodo te poslabšale, bo po njihovi oceni bolj izrazito zvišanje "primerno". Tako na trgih kot znotraj sveta ECB so namreč pričakovanja glede dinamike dvigovanja obrestne mere za deponiranje presežne likvidnosti različna.

Banke situacijo spremljajo, o dvigu cen še previdno

"V Novi KBM pozorno spremljamo dogajanje na trgu in odločitve ECB, ki jim bomo v naši banki sledili z ustreznimi poslovnimi odločitvami. Strankam Nove KBM so na voljo krediti s fiksno in spremenljivo obrestno mero, pri čemer v zadnjem času zaznavamo nekoliko višje povpraševanje po posojilih s fiksno obrestno mero", pravijo.

Še vedno na voljo krediti s fiksno obrestno mero

Tudi v NLB skrbno spremljajo dogajanje na trgih in odločitve regulatorja ter se pripravljajo na odziv z ustrezno postopno prilagoditvijo cenovne politike navzgor. "Vse spremembe redno objavljamo v NLB tarifi za prebivalstvo in v izvlečku za kredite. Z nivoji obrestnih mer bomo  poskrbeli, da bomo maksimalno konkurenčni in še naprej uspešni pri pridobivanju novih strank", dodajajo. Sicer strankam še vedno ponujajo potrošniške in stanovanjske kredite z nespremenljivo obrestno mero. Obljubljajo, da bodo to ponudbo ohranjali tudi v prihodnje.

Bobo

Previdno pri sklepanju pogodb

Na Banki Slovenije kreditojemalcem svetujejo: "V primeru, da je stanovanjska nepremičnina že obremenjena s hipotekami, se vrednost stanovanjske nepremičnine zniža za znesek kredita, zavarovanega s hipoteko na tej nepremičnini". Priporočajo še, da ob sklenitvi kreditne pogodbe, zavarovane s stanovanjsko nepremičnino, LTV (razmerje med kreditom in vrednostjo nepremičnine, ki v originalu pomeni "loan to value") ne preseže 80 odstotkov.

Za komentar smo prosili tudi Delavsko hranilnico in Gorenjsko banko, a odgovorov do zaključka redakcije še nismo prejeli.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.