Nikola Vuković | 19. 9. 2023, 08:11

Obtožbe desnice in oster Golobov odgovor: v državnem zboru “prepir” glede nedovoljenih prehodov meje

Profimedia

Premier vlade Robert Golob se je v državnem zboru zapletel v žgočo debato.

Državni zbor Republike Slovenije je v ponedeljek organiziral prvo redno sejo po počitnicah. Poleg poslancev so bili na seji prisotni tudi premier Robert Golob in njegovi ministri. Ena glavnih tem, s katerimi so se ukvarjali poslanci in člani vlade, so bile nezakonite migracije in nezakoniti prehodi meje migrantov. Tem je bilo – seveda – veliko več, toda največ pozornosti je pritegnila prav razprava med Gibanjem Svoboda in SDS o nezakonitih migracijah. V glavnih vlogah sta bila premier Robert Golob in poslanka SDS Anja Bah Žibert.

"Premier, številke so strašne"

Anjo Bah Žibert je zanimalo, kako se vlada spopada s povečanim številom nezakonitih prehodov državne meje. V svojem nagovoru je predstavila podatek, "da je bilo od začetka leta do danes zabeleženih več kot 40.000 nezakonitih prehodov slovenske meje, v enakem obdobju lani pa 13.000", pri čemer je jasno namigovala na razliko, ko je bila na oblasti njena stranka. "Premier, številke so strašne," je Bah Žibert v nekem trenutku neposredno naslovil premierja Goloba in dodal, da ima država "resen varnostni problem".

Na kritike opozicijske poslanke je skušal odgovoriti premier Robert Golob, ki je dejal, da je problematika nezakonitih migracij "eden največjih izzivov, s katerimi se sooča celotna Evropska unija", in da obstaja "znotraj EU jasna strategija, ki pravi, da je vprašanje treba obravnavati predvsem z državami, iz katerih prihajajo migranti". Dodal je, da pozna podatke, ki jih je predstavil poslanka. Razpravo je zaključil v nekoliko ostrejšem tonu in se obrnil na desno opozicijo: "Vidim, da je to sploh na ekstremni desnici priljubljena tema za pridobivanje točk na račun strašenja ljudi. Naloga politike ni, da vzbuja pri ljudeh strah. Želim si, da se boste tega začeli zavedati vsi, tudi tukaj v parlamentu.

BOBO

Da so migracije eden največjih problemov današnjega časa, še posebej po izbruhu vojni v Ukrajini, ki je poskrbela za dodatno število migrantov z vojnih območij, je kristalno jasno. Kakor tudi, da se bo še dolgo borila za ureditev problema. Slovenija ostaja zvesta misli, da bo sledila politiki Evropske unije, prav tako se trudi ohraniti dobre odnose s sosednjimi državami.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol