13. 4. 2024, 07:45 | Vir: STA

Imate očala, ki jih več ne uporabljate? Nikar jih ne zavrzite

Profimedia

Podjetje Hofer v sodelovanju z Lions klubom Ljubljana Barje tudi letos v vseh njihovih trgovinah organizira zbiranje rabljenih očal za slabovidne iz manj razvitih držav, ki si težko privoščijo okulistično oskrbo. Akcija bo trajala do 13. maja. V preteklih akcijah so zbrali že več kot 122.500 rabljenih korekcijskih (navadnih in sončnih) očal.

Po ocenah Zveze društev slepih in slabovidnih v Sloveniji ima večje okvare vida kar od 30.000 do 40.000 posameznikov, hude okvare pa med 8000 in 10.000. Na svetu pa ima po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije težave s kratko- ali daljnovidnostjo vsaj 2,2 milijardi ljudi. Približno eni milijardi posameznikom bi lahko z ustrezno oskrbo okvaro vida preprečili ali vsaj delno ozdravili, so sporočili iz podjetja Hofer.

Zbrana očala bodo po koncu akcije zapakirali in odposlali v francoski zbirni center Medico France, kjer jih bodo označili z optičnimi parametri, očistili in predali slabovidnim v manj razvitih državah. "Vsako leto se v tej akciji zbere veliko število očal, ki imajo potencial, da spremenijo življenja. Hvaležni smo našim kupcem, da tako nesebično pomagajo tistim, ki si ne morejo privoščiti kakovostne okulistične obravnave," je dejal vodja za trajnost in zagotavljanje kakovosti izdelkov pri Hoferju Bor Trček.

Kot je še poudaril pooblaščenec za slepe, slabovidne in gluhoslepe v Zvezi Lions klubov Slovenije D-129 Aleš Polajnko, se vsako leto v okviru te evropske pobude, v okviru katere akcija poteka tudi v drugih državah, skupno zbere okoli dva milijona očal, ki reciklirana in popravljena dosežejo uporabnike v manj razvitih državah, so zapisali.

Akciji se je kot ambasador letos znova pridružil Tomaž Mihelič Marlenna, novinar in pevec, ki je kot ustanovitelj Humanitarno umetniškega zavoda sestre Marlene tudi sam aktiven pri nudenju pomoči posameznikom v Afriki.

Ob začetku akcije je Hofer Centru za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne (Centru IRIS), ki izobražuje slepe in slabovidne otroke, otroke z avtizmom in otroke z duševno motnjo, tradicionalno doniral 1000 evrov za nakup brajevega stroja.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol