La. P. | 22. 9. 2023, 19:00

Išče se slovenska dijakinja, ki si je v šestdesetih letih dopisovala z očetom najslavnejše piske dnevnika na svetu

Wikipedia

Oče slavne piske dnevnika naj bi v šestdesetih letih prejšnjega stoletja Ljubljano obiskal s prav posebnim razlogom ...

Leta 1966 je Ljubljano obiskal Otto Frank, oče slavne Ane Frank, ki je edini od članov družine Frank preživel holokavst. Prav Otto Frank je od Miep Gies prejel dnevnik Ane, ki ga je ta pisala med letoma 1942 in 1944, v času, ko se je njena družina na podstrešju stavbe v Amsterdamu skrivala pred nacisti.

4. avgusta 1944 so jih odkrili in aretirali Gestapovci in jih odpeljali v koncentracijsko taborišče. Ana Frank je leta 1945 za posledicami tifusa umrla v taborišču Bergen-Belsen, stara komaj petnajst let.

Otto Frank je dnevnik prebral in pomislil, da bi lahko izkušnje njegove hčerke širši javnosti pomagale razumeti holokavst in to, kakšno je bilo za Jude življenje pod nacisti. Poleg tega je bila največja želja mlade Ane, da bi postala pisateljica. Dnevnik je zato uredil in izločil dele, ki so preveč posegali v zasebnost njegove družine ali pa so se mu zdeli preveč nasičeni z vsakdanjimi detajli za povprečnega bralca.

Preostalo je zgodovina: od leta 1947, ko je nizozemski izvirnik ugledal luč sveta, je bil dnevnik preveden v sedemdeset jezikov (posebej uspešen je bil angleški prevod The Diary of a Young Girl iz leta 1952), prodalo pa se je okoli 30 milijonov izvodov. 

Otto Frank se je po izgubi prvotne družine še enkrat poročil, a je preostanek življenja kljub temu namenil promociji imena, idealov in dela svoje pokojne hčerke Ane. Ugibamo lahko, da je bil temu namenjen tudi njegov obisk Ljubljane v drugi polovici šestdesetih. Vendar pa naj bi se Frank v Ljubljani srečal tudi z ljubljansko dijakinjo, s katero si je v tistem času dopisoval.

Odlomek iz članka "Oče Anne Frank v Ljubljani," ki je bil 14. aprila 1966 objavljen v Dolenjskem listu, so te dni delili na Facebook profilu Judovskega kulturnega centra Ljubljana, in sicer s posebnim razlogom. Želijo si namreč najti dijakinjo, ki je bila dopisovalka Otta Franka.

Če imate kakršno koli informacijo o ženski, o kateri po njihovih besedah ni znanega nič več od navedbe v članku, se jim lahko oglasite ali pa pripomorete k širjenju poziva.