21. 9. 2022, 21:35

(OCENA ŠKODE) Vodna ujma konec prejšnjega tedna močno prizadela dve občini, ki sami ne zmoreta sanacije

Facebook/Občina Osilnica
(OCENA ŠKODE) Vodna ujma konec prejšnjega tedna močno prizadela dve občini, ki sami ne zmoreta sanacije (foto: Facebook/Občina Osilnica)

Poplave in neurja so konec prejšnjega tedna prizadele kar 27 občin, kjer ocenjujejo, da bo odprava posledic velik finančni zalogaj. Pri odpravi posledic občanom pomagajo pripadniki Slovenske vojske in Uprave za zaščito in reševanje. 

Odpravljanje posledic vodne ujme v Osilnici in v Kostelu si je z županoma obeh občin Alenko Kovač in Ivanom Črnkovičem ogledal tudi državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved, ki je prizadeti občini obiskal že v soboto. Ob tem je opozoril na problematiko neurejenih strug in vodotokov, ki se po njegovem mnenju vleče že predolgo časa.

"Urejanje hudourniških strug po vsej Sloveniji je rak rana že dolga leta.Občine niso pristojne za to, država pa tega ne ureja. Zaradi neurejenih strug in vodotokov imamo ob vsakem večjem deževju toliko večje težave," je obrambno ministrstvo v sporočilu povzelo besede Medveda. Izrazil je tudi prepričanje, da nas bo tokratna ujma, ki niti ni bila tako katastrofalna glede na količino padavin, streznila, kot nas je požar na Krasu.

Bodo sami zmogli obnovo?

Prve podatke o škodi zaradi tokratne vodne ujme pri izpostavah uprave za zaščito in reševanje je do 12. ure prijavilo 27 občin, in sicer v skupni vrednosti 7,7 milijona evrov. Kar polovica zneska se nanaša na Kostel in Osilnico, ki sami sanacije ne bosta zmogli izvesti, navaja ministrstvo. Po Medvedovih besedah bo ministrstvo pregledalo zbrane podatke in vladi glede na končno višino škode predlagalo sklep o interventnem posredovanju.

Županja Osilnice Alenka Kovač je škodo na cestni in komunalni infrastrukturi ter hišah ocenila na nekaj več kot 800.000 evrov, Ivan Črnkovič pa škodo v Kostelu na 3,5 milijona evrov, škoda je nastajala na cestni in komunalni infrastrukturi ter hišah, med drugim je uničena domača mini elektrarna.

Kot sta pojasnila župana, so ceste po obeh občinah večinoma polovično prevozne, ker so deli cestišča odtrgani. Še nekaj časa bo ostala zaprta cesta čez Strmo reber, saj jo je v enem delu spodjedlo in bo po besedah županje najverjetneje treba zgraditi podporni zid. Župana sta se Medvedu zahvalila za hitro pomoč Slovenske vojske in uprave za zaščito in reševanje.

Slovenska vojska je z do 60 pripadniki dnevno z vozili, tremi delovnimi stroji in dvema prekucnikoma zadnje tri dni odpravljala posledice ujme v Kostelu, od četrtka pa bo delovišča odprla v Osilnici.

Medved je ob tem poudaril, da "smo s hitro reakcijo in predvsem s pomočjo Slovenske vojske tukajšnjim ljudem zagotovili kolikor toliko normalno življenje, da ljudje niso odrezani od sveta, imajo elektriko in vodo, da lahko živijo v svojih hišah, čeprav so te poškodovane in manj prijetne za bivanje. A vojska ni usposobljena za sanacijo posledic nesreče, za regulacijo vodotokov in podobno. Opravila je veliko delo, kolikor lahko, bomo še pomagali, potem pa bodo na delu druge službe," še povzemajo njegove besede na ministrstvu za obrambo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.