A. B. | 23. 3. 2023, 09:10

Spremembe, ki bodo zagotovo razveselile: očetje bodo lahko preživeli več časa s svojim otrokom

Profimedia

Spremembe zakona uvajajo mnogo novosti, predvsem takšnih, ki so za starše novorojenčkov izjemno uporabne. 

S 1. aprilom začnejo veljati spremembe zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih. Spremembe so poslanci sprejeli 24. novembra lani, veljale bodo za starše otrok, ki so rojeni od začetka veljavnosti sprememb dalje. 

Do zdaj je očetu pripadalo 30 dni očetovskega dopusta, materi 105 materinskega, oba skupaj sta torej imela 260 dni starševskega dopusta. Zdaj bo nekoliko drugače. Oče bo namreč imel 15 dni očetovskega dopusta in 160 dni starševskega dopusta, od tega 60 dni neprenosljivega. Materinski dopust ostaja enak - mama bo imela po novem 160 dni starševskega dopusta, od tega 60 dni neprenosljivega. 

Profimedia

Bo oče imel več dopusta? 

Sto dni starševskega dopusta bo lahko oče prenesel na mamo, ki bo tako kot do zdaj na porodniški eno leto (365 dni - 105 dni materinskega dopusta in 160 dni starševskega dopusta, ki ga bo nanjo prenesel oče). 

Oče bo imel v tem primeru 15 dni plačanega očetovskega dopusta ob rojstvu otroka in še 60 dni plačanega starševskega dopusta, ki ga bo lahko izkoristil do otrokovega osmega leta starosti. Slednje je tudi ena izmed pomembnejših novosti, saj je moral oče do zdaj tega porabiti do otrokovega zaključka prvega razreda. 

Profimedia

V primeru, da bi mati ves starševski dopust prenesla na očeta in bi bila doma 165 dni, bi lahko bil oče doma 275 dni, kar bi v praksi pomenilo, da mu pripada več zakonskega dopusta. 

Novosti zakona so namenjene tudi lažjemu usklajevanju kariere in družinskega življenja.

Starša lahko delata s krajšim delovnim časom

Krajši delovni čas lahko po spremembah zakona uveljavljata oba starša, čas koriščenja ne bo več do 1. razreda, temveč do otrokovega 8. leta starosti. Do zdaj je lahko eden od staršev delal štiri ure, nista pa smela oba delati vsak po šest ur. Zdaj bo to mogoče. Za "manjkajoče" ure starš ne prejme plače, mu pa država zanje plača prispevke.

V januarju 2023 je s krajšim delovnikom delalo 13.647 staršev, 334 očetov in 13.313 mater. 

Temu pripada tudi delno plačilo za izgubljeni dohodek (gre za plačilo, ki ga prejme starš, kadar prekine delovno razmerje, začne delati krajši delovni čas zaradi nege in varstva otroka s težko motnjo v duševnem razvoju ali težko gibalno oviranega otroka ali otroka z boleznijo iz seznama hudih bolezni). Prejemali ga bodo tudi starši, ki so nameščeni v institucionalnem varstvu. 

Celotni znesek se bo dvignil z minimalne plače na 1,2-kratnik minimalne plače. Prvo višje izplačilo bo maja, zanj ni treba vložiti vloge.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel