28. 5. 2022, 13:22 | Vir: STA

Odbor za gospodarstvo Hanu prižgal zeleno luč

Bobo

Matjaž Han je svojo predstavitev ob kandidaturi za gospodarskega ministra v državnem zboru uspešno prestal. So ga podprli vsi člani odbora?

Odbor DZ za gospodarstvo je predstavitev kandidata za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaža Hana z 10 glasovi za in štirimi proti ocenil kot ustrezno.

Bobo

Han je v predstavitvi poudaril, da bo za uspešno soočanje z izzivi potrebno sodelovanje vseh. Poudaril je pomen socialnega dialoga in napovedal njegovo krepitev.

Med prioritetami je navedel boljši dostop do virov financiranja, bolj učinkovito poslovno okolje in večja učinkovitost upravnih postopkov.

Glede sprememb pri dohodnini je dejal, da se bo boril, da olajšave, ki pomagajo gospodarstvu delovati, hkrati pa nimajo velikega učinka na državni proračun, ostanejo.

Izpade iz obdavčitve dela bi bilo mogoče nadomestiti z večjo obdavčitvijo premoženja, bi bilo pa treba pri tem najti dober kompromis, je menil.

Bobo

"Ni pa vse odvisno od mene," je priznal in glede moči v vladi dejal, da si status vsak ustvari sam - s tem, kako dela, kakšne rezultate in stališča ima. "Predvsem pa moraš biti človek, ljudje ti morajo zaupati," je poudaril.

O državnem lastništvu v turizmu meni, da bi določeno premoženje moralo ostati v državni lasti in da bi ga morali upravljati strokovnjaki - pri tem se zavzema za široko razpravo o prihodnji usmeritvi glede tega dela gospodarstva - poudarja pa nujnost izboljšanja pogojev v panogi tako za zaposlene kot podjetnike.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord