P.M. | 19. 7. 2022, 12:48

Odkup pšenice: je nova vlada kmete pustila na cedilu?

Profimedia/Bobo/fotomontaža

Žetev se po Sloveniji zaključuje, še vedno pa duhove buri vprašanje, kdo bo odkupil slovensko pšenico. So kmetje upravičeno jezni?

Kmetje so razočarani nad odločitvijo kmetijskega ministrstva, da najcenejšega ponudnika poišče z razpisom. Zato zdaj svarijo, da bodo ves pridelek prodali drugam, smo lahko slišali v TV-oddaji 24ur.

Medtem naj bi Zavod RS za blagovne rezerve najcenejšega ponudnika našel v tujini.

Razočaranje nad odločitvijo države

Kljub napovedi predsednika vlade Roberta Goloba, da bo država odkupila vso slovensko pšenico, se bo očitno na koncu zgodilo ravno obratno. Po prepričanju pridelovalcev je država ponudila nesprejemljivo odkupno ceno.

Pa je res tako? Agrarni ekonomisti odgovarjajo, da so kmetje želeli preveč in da mora država z davkoplačevalskim denarjem ravnati gospodarno, je bilo slišati.

Profimedia

Čakanje na dvig cen

Kot je povedal šef sindikata slovenskih kmetov na Pragerskem Anton Medved, bo sam svojo pšenico shranil in s prodajo še nekoliko počakal. Ponudba države, kot jo vidi on, je nesprejemljiva, zato bo vsaj nekaj mesecev počakal, da bodo cene na trgu še nekoliko poskočile.

Bobo

Podobno pravi tudi o odločitvi, da Zavod RS pridelek išče z razpisom. "V času podražitev repromaterialov in energentov je to absurd. Kmetu bi morala zagotoviti razliko, saj mora dobiti tržno plačano ceno. Če hočejo, da se bodo kmetije razvijale oz. da bodo kmetije obstajale," je prepričan.

"Nepremišljena, a pravilna strategija države"

Da je bila Golobova napoved o odkupu slovenske pšenice, nepremišljena, meni agrarni ekonomist dr. Aleš Kuhar z Biotehniške fakultete UL.

Profimedia

A se je po njegovem mnenju za novo oblast vseeno na koncu srečno razpletlo. "Mislim, da je to, kar se zdaj dogaja, pravilen korak dobrega gospodarja. Če se to ne bi spremenilo, se pravi ta intonacija s strani vlade, bi lahko govorili o kmečkih ventilatorjih, aferi, ko država stvari kupuje predrago, brez natančnega premisleka," je prepričan. 

Tudi Kuhar si želi, da bi država odkupovala slovensko pšenico, a ne za vsako ceno.   

Tona pšenice za "samo" 250 evrov

Kmetijski inštitut Slovenije je za letošnjo žetev izračunal, da kljub vsem podražitvam kmeta ena tona pšenice stane le okoli 250 evrov. A kot pravi Medved, kmetje nikakor niso požrešni, a zahtevajo samo povrnitev svojih stroškov. Ter tudi neko rezervo, da se kmetije lahko naprej razvijajo.

Sicer bomo, je prepričan Medved, imeli v Sloveniji dodatne težave s samooskrbo

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec