A. B. | 6. 4. 2022, 19:45

Odločitev je padla. Bo Slovenija le izboljšala položaj ŠTUDENTOV?

Profimedia

V Državnem zboru so v debato vključili tudi študentsko problematiko in njihove finančne stiske. Kakšne spremembe lahko pričakujejo?

Državni zbor je po predlogu Študentske organizacije Slovenija (ŠOU) in Levice s 65 glasovi ZA potrdil novelo zakona o urejanju trga dela, ki izenačuje bruto urni postavki za delo upokojencev in študentov, so zapisali na 24ur. S tem so potrdili tudi predlog Levice, ki izboljšuje položaj študentov v Sloveniji. 

Kaj prinaša zakon?

Zakon po poročanju STA prinaša zvišanje državnih štipendij za 20 odstotkov do leta 2024, povečanje sredstev za investicije v gradnjo študentskih domov in višje subvencije za prehrano.

Med ključnimi rešitvami je postopno zvišanje državnih štipendij za 20 odstotkov do leta 2024 in izvzem dohodkov iz študentskega dela in kadrovskih štipendij do višine minimalne plače iz izračunov upravičenosti do socialnih transferjev. Pomemben ukrep je tudi predvideno zvišanje subvencije za študentsko prehrano iz 2,82 evra na 3,5 evra, so zapisali na STA.

Z novim zakonom se uvajajo tudi druge izboljšave za študente, kot so digitalne študentske izkaznice, omejitev višine vpisnin oz. administrativnih stroškov vpisa na visokošolske zavode in študija.

Pri tem niso pozabili niti na študente s posebnimi potrebami in nadarjene študente 

Povečujejo se namreč tudi namenska sredstva za gradnjo študentskih domov in podaljšuje čas koriščenja prehrane od 7. do 22. ure, ki je sicer zdaj mogoče od 8. do 21. ure. Do sprejetja zakona je bilo koriščenje študentskih bonov v poletnem času nedostopno, zdaj pa bo to omogočeno tudi med 15. julijem in 15. avgustom.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ