13. 4. 2023, 17:05 | Vir: STA

Največji odstrel rjavih medvedov pri nas: trenutno jih je okrog 1100, po novem jih bo ...

Profimedia

Minister zagotavlja, da takšno zmanjšanje števila ni povezano z nedavnim napadom medveda v Italiji.

Po odločbi, ki jo je na novinarski konferenci predstavil minister Uroš Brežan, želijo populacijo rjavega medveda v Sloveniji v prihodnjih letih zmanjšati na 800. Kar pomeni, da jih bodo odstrelili skoraj 300. Lani spomladi je bilo po oceni strokovnjakov v Sloveniji okoli 1100 rjavih medvedov. "Z letošnjim odvzemom se želimo približati številki 800, ki je cilj za neko obvladljivo sobivanje medveda in človeka," je dejal Brežan.

"Takšna so bila priporočila pristojnih institucij"

Kot je pojasnil Brežan, sta strokovni predlog pripravila Zavod za gozdove RS in Zavod RS za varstvo narave, pri čemer sta upoštevala ekspertizo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Namen odločbe je preprečitev resne škode in zagotavljanja zdravja in varstva ljudi, je še dejal.

Nejc Trpin/Bobo

Namen njihovega velika odvzema iz narave je po besedah pristojnega ministrstva preprečitev resne škode in zagotavljanja zdravja in varstva ljudi.

"Temeljito smo preučili tudi druge možnosti za preprečevanje konfliktov, vendar niti preselitev na drugo mesto v naravi niti zadrževanje v ujetništvu zaradi številčnosti te vrste ne prideta v poštev."

Odvzem dovoljen le na natančno določenih območjih

Po Brežanovih besedah gre za 122 lovišč v upravljanju lovskih družin ter lovišč s posebnim namenom. Odvzem bo razporejen tudi po masnih kategorijah in na ta način nadzorovan glede starostne in spolne sestave. Odstrel je bil prilagojen tako, da bo čim bolj verjetno ciljal na konfliktne medvede.

Velika večina medvedov, predvidenih za odstrel, sodi v kategorijo lažjih od 100 kilogramov.

Bobo

Ob tem je poudaril, da je rjavi medved pomemben del biotske raznovrstnosti Slovenije, na ministrstvu pa bodo še naprej izvajali ukrepe za njegovo varstvo, vključno z ohranjanjem njegovega življenjskega prostora. Prizadevali si bodo za čim bolj učinkovit odškodninski sistem in promocijo zaščitnih ukrepov za varovanje premoženja in aktivnosti, ki prispevajo k visoki stopnji sobivanja medveda in človeka, je povedal.

Populacija, ki živi v Sloveniji, je v zadnjih letih naraščala

Gre za dovoljenje z najvišjo številčnostjo do zdaj, je dejala v. d. generalne direktorice direktorata za naravo Katarina Groznik Zeiler. Ob tem je spomnila, da so lani izdali dovoljenje za odvzem 222 medvedov iz narave, skupno pa so jih po podatkih ministrstva odstrelili 234.

Tokrat so odločbo prvič vročili na elektronski način, kar pomeni, da lahko v odločbi določeni upravljavci lovišč po potrditvi prejema te odločbe začnejo tudi njeno izvajanje.

Populacija, ki trenutno živi v Sloveniji, je vitalna, njena številčnost pa je v zadnjih 60 do 70 letih ves čas naraščala, je ocenil Klemen Jerina z biotehniške fakultete.

Nejc Trpin/Bobo

Takšna populacija medveda prinaša mnoge prednosti, obenem pa tudi mnoge težave. Medved je namreč vrsta, ki na mnogo načinov stopa v interakcijo s človekom, povzroča škodo, v skrajnih primerih pa je lahko tudi življenjsko nevaren, je opozoril.