R.S. | 11. 1. 2024, 14:26

Odpoklicali izdelek, ki lahko povzroči hude zdravstvene težave

Fotografija je simbolična.

Profimedia

V izdelku je prisotna nevarna bakterija Vibrio vulnificus.

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je bila s strani podjetja E.LECLERC obveščena o izvajanju odpoklica orjaških tigrastih kozic zaradi prisotnosti bakterije Vibrio vulnificus.

Opis izdelka: CELE SUROVE ORJAŠKE TIGRASTE KOZICE 500 gramov; blagovna znamka: RONDE DES MERS; EAN koda: 3564700484647; pakiranje: 500 gramov; serija: 3F21; rok uporabe: 06-2025

Dobavitelj: SCAMARK, Francija

Distributer: E.LECLERC Rudnidis d.o.o. - PE Maribor in PE Ljubljana (neskladna serija je bila od novembra 2023 v prodaji na oddelku zamrznjene hrane).

Vrsta tveganja: Mikrobiološka tveganja

Država porekla: Neznano

Opis nevarnosti: Prisotnost bakterije Vibrio vulnificus

Potrošnikom svetujejo, da živila ne uživajo in ga vrnejo na mesto nakupa. Potrošnikom, ki so živilo zaužili in imajo prebavne težave, svetujejo, da se obrnejo na osebnega zdravnika.

O bakteriji

Vibrio vulnificus je mesojeda bakterija, ki živi v topli morski vodi. Okužbe so vse pogostejše, saj se zaradi podnebnih sprememb lažje širi. Okužba povzroči vodeno drisko in krče, ki običajno ponehajo v nekaj dneh. V najhujšem primeru lahko pride tudi do smrti. Smrtnost pri okužbah z Vibrio vulnificus je nekaj manj kot 20 odstotkov. 

Gov.si

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord