N. V. | 3. 11. 2023, 19:39

S trgovskih polic spet umaknili živilo: uživanje lahko prinese številne negativne posledice za zdravje

Fotografija je simbolična.

Bor Slana/Bobo

Tega živila nikar ne zaužijte!

Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin obvešča, da izvajajo odpoklic s trga za izdelek zamrznjene jagode. Pakirane so v prozorne plastične vreče po 2,5 kilograma. Distributer in uvoznik zamrznjenih jagod so Ljubljanske mlekarne.

Z uprave obveščajo, da je bila na podlagi uradnega nadzora vzorca izdelka dokazana presežena vsebnost pesticida. Izdelka ne zaužijte. Živilo lahko vrnete na prodajno mesto, kjer ste ga kupili.

Profimedia

Uživanje izdelkov s preseženo vrednostjo pesticida: posledice

V intenzivnem modernem kmetijstvu so pesticidi danes nepogrešljivi. Znanstveniki pa imajo pomanjkljivo vedenje, glede tega, kako to sredstvo učinkuje na zdravje ljudi. Z Nacionalnega inštituta za javno zdravje opozarjajo, da bi ob dolgotrajni izpostavljenosti lahko prišlo do težkih toksičnih učinkov na živčevju, krvotvornih organih, ledvicah, jetrih, spolnih organih, do motenj hormonskega ravnovesja, okvar ploda med nosečnostjo, razvojnih motenj, raka.

Vse več odpoklicev, kaj je razlog?

Če redno spremljate naš portal, ste gotovo že opazili, da zelo pogosto poročamo o odpoklicih živil. Te objave so se sploh namnožile v zadnjem obdobju – pregledali smo objave na spletni strani uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, in ugotovili, da je bilo samo oktobra zabeleženih 24 odpoklicev, umikov ali obvestil, lani v tem času pa le šest. Povečanje števila odpoklicev je posledica vse večjega števila oziroma obsega živil, danih na trg, hkrati pa tudi odraz učinkovitosti uradnega nadzora oziroma odraz izboljšanja notranjih kontrol izvajalcev dejavnosti v celotni agroživilski verigi, smo poročali.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol