24. 4. 2022, 08:27 | Vir: STA

Odprla so se volišča za državnozborske volitve

Slika je simbolična.

Profimedia

Letos se je veliko število državljanov odločilo oditi že na predčasne volitve, ki so potekale od torka do četrtka.

Ob 7. uri se je po državi odprlo okrog 3000 volišč za državnozborske volitve. Volivci svoj glas lahko oddajo do 19. ure. Kakšna je bila volja volivcev, bo znano zvečer, ko bodo predvidoma jasni obrisi nove sestave državnega zbora. Odprtih bo 2995 rednih volišč ter 88 volišč za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča. Glasovanje bo potekalo tudi na 30 diplomatsko-konzularnih predstavništvih v tujini.

Danes ima 1.695.766 volilnih upravičencev priložnost, da izberejo novo 90-člansko sestavo državnega zbora za prihodnji štiriletni mandat. Izbirali bodo med 1476 kandidati, ki se za poslansko funkcijo potegujejo na 20 kandidatnih listah.

Profimedia

Ne pozabite osebnega dokumenta

Volivci so na dom prejeli obvestila o volišču in dnevu glasovanja. Tega lahko volivec skupaj z veljavnim osebnim dokumentom prinese s seboj na volišče, a volil bo lahko tudi, če obvestila ne bo imel pri sebi, in sicer na podlagi vpisa v volilni imenik. Tisti, ki bo pomotoma izpuščen iz volilnega imenika, pa ima možnost, da glasuje s posebnim potrdilom. Tega mu bodo lahko tudi danes izdali na upravni enoti.

Volilni molk

Vse do zaprtja volišč velja volilni molk. V tem času je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala h glasovanju za enega od kandidatov ali katero od političnih strank. Prijave kršitev volilnega molk je mogoče sporočati na telefonsko številko 080 21 13.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije