STA/P.M. | 3. 5. 2023, 22:50

Odstrel medvedov: znano je, koliko so jih lovci že pokončali

Profimedia

Gre za vroče politično vprašanje, ki zadnje dni krepko razdvaja slovensko javnost.

Na nujni seji so razpravljali o smotrnosti odločitve stroke o nujnosti odstrel 230 medvedov. Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan je dejal, da je bilo na podlagi nedavno sprejete odločbe doslej iz narave odvzetih 158 medvedov. Člani parlamentarnih odborov za okolje ter kmetijstvo so medtem na skupni seji pozvali vlado, naj oblikuje vsebinsko platformo za široko javno razpravo o vprašanju upravljanja populacij velikih zveri. Iz razprave članov odborov izhaja, da je večina poslanskih skupin naklonjena nedavno izdani odločbi za odstrel medvedov. Izjema je poslanska skupina Levica, kjer odstrela v takšnem obsegu ne podpirajo.

Argumenti o škodljivosti medvedov za naravo

Poslanka NSi Iva Dimic je v imenu predlagatelja skupne seje povedala, da imamo v Sloveniji eno najvišjih gostot populacije medvedov na svetu. Prevelika številčnost populacije vodi v konflikte, ki ogrožajo tudi varnost ljudi. Lani so po podatkih poslanke medvedje v Sloveniji najpogosteje povzročali škodo na drobnici, sadnemu drevju in čebelah.

Profimedia

V NSi so z zaskrbljenostjo in začudenjem sprejeli poziv predsednika vlade Roberta Goloba, da naj ministrstvo za naravne vire in prostor zamrzne odločbo o odstrelu 230 rjavih medvedov. "Menimo, da je premier močno prekoračil svoje pristojnosti in grobo posegel v pristojnosti avtonomnih institucij," je dejala Dimic. Pripravili so tudi predlog sklepa, da odbora pozoveta ministrstvo, da bo izdana odločba izvršena, s čimer se bo preprečila resna škoda in zagotovila boljša varnost ljudi, je predstavila.

Nam mizi tudi drugi predlogi sklepov

Te so pripravili tudi v koalicijskih poslanskih skupina Svoboda, SD in Levica, pri tem pa so zavrnili predlog NSi. Odbora sta tako potrdila predloge, da se še naprej nadaljuje z ukrepi za upravljanje populacije medveda in jih načrtuje v okviru široke vključenosti strokovnjakov in zainteresiranih nevladnih organizacij.

Minister Brežan je spomnil, da je ministrstvo temeljito preučilo vse druge možnosti za preprečevanje konfliktov, a druge opcije razen odstrela niso prišle v poštev.

Minister Brežan je spomnil, da je ministrstvo temeljito preučilo vse druge možnosti za preprečevanje konfliktov, a druge opcije razen odstrela niso prišle v poštev.

Bobo

Na podlagi naprednih praks naj se okrepi izvajanje različnih ukrepov, ki spodbujajo sobivanje zveri in človeka ter odbora naj predlagata vladi, da oblikuje vsebinsko platformo za široko javno razpravo o tej problematiki, so se strinjali člani obeh odborov.

"Odločitev ni bila lahka"

Državni svetnik Branko Tomažič je opozoril, da so vse vlade v zadnjih 20 letih premalo poslušale podeželju. Janez Beja iz Združenja hribovskih in gorskih kmetov Slovenije pa je izpostavil opuščanje kmetij in tudi vasi po Sloveniji, kar je vsaj deloma posledica številčnosti divjih zveri.

Profimedia

Predsednik Lovske zveze Slovenije Lado Bradač je pozdravil odločitev ministra za odstrel medvedov, pri tem pa izrazil željo po večjemu poudarku in vplivu strokovnjakov, ki se leta ukvarjajo s tem, kako priti do želenih ciljev glede upravljanja s populacijo medvedov.

Klemen Jerina z ljubljanske biotehniške fakultete je pojasnil, da so odločitve glede upravljanja s populacijo medveda že zdaj rezultat široke vključenosti strokovnjakov, vendar se v znanosti izvaja tiste ukrepe, ki delujejo. Kar ne deluje, se ne more izvajati. "Z biciklom na luno ne moreš priti, pika," je bil jasen Jerina. Odločitev o odstrelu medvedov ni bila enostavna odločitev, bila pa je nujna, je dejal. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol