M. P. | 8. 5. 2023, 17:14

Čudovita narava: mlada labodja družinica prvič zaplavala skupaj (FOTO)

M.P.

Obiskovalci so se izredno razveselili labodjega para in njihovih mladičkov. Koliko smo jih našteli?

Tisti, ki so se ta konec tedna sprehodili do Koseškega bajerja, so na njem lahko zasledili čudovite prizore družinske sreče. Koseška laboda sta dobila številen in zelo prikupen podmladek. Kar šest malih "črnih labodov" smo videli plavati v vrsti za njima. Ponosna, a predvsem zelo previdna starša sta poskrbela za to, da se jim nihče od človeških sprehajalcev ni preveč približal. Še posebej urno so odplavali naprej, če je k obrežju pristopil kak radovedni kuža.

P.M.

Tudi ko sta se labodja starša za nekaj trenutkov ustavila ob robu bajerja, da bi si odtrgala dolgo, zeleno travno bilko, nista odmaknila oči od svojih malih kepic. Puhasti mladiči gredo v vodo takoj, ko zapustijo varno lupino in so v prvih mesecih življenja zelo lahek plen - za ptice ujede, večje ribe ter plenilce z obrežja, kot so npr. lisice in psi.

M.P.

Mladiči labodov so rjave barve, po rjavkastem perju pa lahko mlade ptice prepoznamo tudi pozimi in jih tako ločimo od odraslih labodov. Labodi v odrasli dobi tehtajo tudi do 10 kilogramov in so ene od najtežjih ptic, ki še letijo. Pri vzletu si pomagajo tako, da najprej nekaj metrov pretečejo v vodi.

M.P.

V Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije tako kot vsako leto obiskovalce prosijo, naj se labodom ne približujemo in jih ne vznemirjamo. Tudi naše fotografije so nastale kar precej od daleč in zelo potiho.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord