Uredništvo | 9. 11. 2023, 20:54

Vsa Slovenija varčuje, okoljski minister pa si je omislil najem luksuznega mercedesa, ki bo državo stal 44.000 evrov

Profimedia

Za električno vozilo, ki ga bo treba vrniti, bo Slovenija plačala polovico vrednosti nakupa novega vozila.

Čeprav po katastrofalnih poplavah vsa Slovenija varčuje, si je minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer omislil luksuzno električno vozilo, ki na trgu stane kar 90.000 evrov. Vendar pa ministrstvo avtomobila ne bo kupilo, temveč ga je najelo, za najem po bo v dveh letih odštelo skoraj polovico vrednosti zneska nakupa novega avtomobila. Nenavaden pa je tudi javni razpis, s katerim je ministrstvo iskalo ponudnike, so izpostavili v oddaji Tarča na Televiziji Slovenija.

Fotografija je simbolična.

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Za enako ceno bi lahko kupili avtomobil druge znamke

Vrednost novega luksuznega protokolarnega vozila znamke Mercedes EQE 350 4MATIC, ki si ga je omislilo okoljsko ministrstvo, je 90.176 evra. A ministrstvo vozila ni kupilo, temveč ga je prek javnega razpisa za ceno 1825,69 evra na mesec najelo, kar pomeni, da bo država za vozilo, ki ga bo treba na koncu vrniti, skupaj z DDV odštela kar 43.816,58 evra

Kot so izpostavili v oddaji, je nenavadno, da je ministrstvo maksimalno vrednost posla na razpisu določilo pri 39.999 evra brez DDV, kar je točno en evro pod mejo za izvedbo odprtega javnega razpisa. Ob tem so opozorili, da bi za vrednost dveletnega najema avtomobila lahko kupili električne avtomobile drugih znamk. Na novinarsko vprašanje, ali nemara golf ne bi bil dovolj dober, je minister pojasnil, da so ravnokar imeli službeno pot v Bratislavo in dodal: "Z golfom lahko pridemo pa do Maribora."

Bobo

Je bil razpis prilagojen točno določenim ponudnikom?

Minister se je sicer strinjal, da bi ustrezala tudi druga vozila, a je dejal, da naj se novinarji za pojasnila obrnejo na strokovne službe.

Po navedbah v oddaji pa ni sporna le neracionalna poraba javnega denarja v času varčevanja, temveč tudi javni razpis s specifikami, ki ustrezajo točno določenim ponudnikom. Da bi bilo to pripravljeno vnaprej, je minister zanikal, oziroma dejal, da mu kaj takšnega ni znano. "Vem, da je možno, da bi lahko ta avto v Sloveniji dobavilo veliko število ponudnikov. Pa ne le v Sloveniji, tudi drugje bi se lahko javili na takšne karakteristike," je povedal v Tarči.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol