P.M. | 13. 4. 2023, 13:01

Tudi tretje največje slovensko mesto postaja vse bolj "pametno", že kmalu s kupom novosti (FOTO)

Profimedia/MOK/fotomontaža

"V kombinaciji z uvajanjem digitalizacije postajamo čedalje bolj zeleno in trajnostno mobilno mesto," je povedal tamkajšnji župan.

V Kranju bodo v kratkem v mestni potniški promet vključili štiri električne avtobuse, do konca leta še dodatne štiri. Projekt je skupaj s postavitvijo hranilnika električne energije na Zarici vreden približno 960.000 evrov in bo v celoti financiran z evropskimi sredstvi.  

Kdo je dobil posel za nove polnilnice?

Župan mestne občine Matjaž Rakovec je pogodbo za postavitev skupno osmih polnilnih mest na treh lokacijah podpisal z direktorjem podjetja Riko Janezom Škrabcem. "Z znanjem in izkušnjami pospešujemo elektrifikacijo cestnega prometa tudi v Kranju. S partnerskim podjetjem MEGA M bomo postavili hitre ultra polnilnice, ki bodo namenjene hitremu polnjenju električnih mestnih avtobusov, možno pa bo polniti tudi električna osebna vozila. Ob tem bomo zgradili še novo elektro infrastrukturo in uredili postajališča avtobusov," so sporočili iz podjetja. 

Mestna občina Kranj

Omenjeno podjetje je bilo za izvedbo projekta izbrano prek javnega naročila. "S podjetjem Riko smo pred dvema letoma zaključili projekt GORKI2, enega največjih in najbolj zahtevnih okoljskih projektov v Kranju, uspešno pa izpeljali tudi pilotni projekt Pametna Mlaka. Zdaj bomo sodelovali še pri nadaljnjem razvoju trajnostne mobilnosti, ki je pomemben dejavnik pri doseganju okoljskih ciljev," je povedal župan.

Nove električne avtobuse bo dobavilo podjetje MAN.

Nove električne avtobuse bo dobavilo podjetje MAN.

Mestna občina Kranj

Namestili bodo hranilnik električne energije kapacitete 412 kWh za nemoteno polnjenje v primeru izpada električnega omrežja in bo povezan s sončno elektrarno. Električne polnilnice bodo omogočale polnjenje avtobusov z močjo do 180 kW. Novi električni avtobusi, ki jih bo dobavilo podjetje MAN, se bodo polnili večinoma preko noči.

Obsežen projekt e-mobilnost 

V okviru projekta e-mobilnost bodo v prihodnjih letih v Kranju zamenjali celoten vozni park zavodov, uprave in javnega podjetja, zgradili močno mrežo javnih električnih polnilnic, na strehe javnih objektov namestili sončne elektrarne in hranilnike električne energije.

Profimedia

"Naslednji korak je oblikovanje celovitega načrta za podnebno nevtralnost na vseh področjih – od energetike do toplotne izolacije stavb, ravnanja z odpadki do prometne preobrazbe –, vključujoč investicijske načrte," je ob podpisu pogodbe še povedal Rakovec.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord