N. V. | 5. 11. 2022, 10:44

Oktobrska inflacija: kaj vse se je podražilo?

Profimedia

V Sloveniji smo bili pretekli mesec glede podražitev nad evropskim povprečjem, a beležimo tudi že prve pocenitve.

Oktobrska inflacija se najbolj pozna pri hrani in pijači, cenah oblačil ter seveda energentih. A ponekod so že znaki tudi prvih pocenitev. Je to dober znak?

Oktobrska inflacija

Glede na lanske podatke so se najbolj podražila goriva ter energija – za 18,7 odstotkov. Za 17,2 odstotkov so se podražile brezalkoholne pijače in hrana, piše blog Data.

Oktobrska inflacija se je poznala tudi pri stanovanjski in gospodinjski opremi ter cenah v restavracijah in hotelih ter pri dražjih storitvah za rekreacijo in kulturo, še kažejo podatki Statističnega urada Republike Slovenije.

Profimedia

V kolikor gledamo na oktobrsko inflacijo glede na mesec september, so se tudi najbolj podražili goriva, hrana in obleke. Pri hrani so se najbolj podražili sveže sadje, zelenjava ter sir in jajca. Lesena biomasa je za 14 odstotkov dražja napram septembrskim cenam.

Ponekod beležijo že prve pocenitve

Vendar oktobrska inflacija skriva tudi nekatere pocenitve. Med gorivi je moč beležiti pocenitev pri naftnih derivatih, katerih cena je nižja za 0,4 odstotne točke. Cenejša so tudi goriva in maziva za osebne avtomobile, počitniški aranžmaji in nastanitvene storitve.

Kako kaže ostalim državam z evrom?

Rekordne podražitve beležijo na Hrvaškem, vendar drugod po Evropski uniji ni zaznati takšnih rekordnih stopenj podražitev.

Na blogu pišejo, da "v kolikor gledamo harmonizirane podatke za rast cen življenjskih potrebščin, je ta za Slovenijo nekoliko višja – 10,6 odstotna rast cen letno gledano, ter 0,8 odstotna mesečna rast cen". Ta je višja od povprečja držav z evrom, kjer je ta bila 9,9 odstotkov, ter nižja od povprečja držav v Evropski uniji, 10,9 odstotkov.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ