R.S. | 24. 9. 2022, 12:39 | Vir: STA

Okuženih s koronavirusom vse več, nas čaka nov val epidemije?

Profimedia

V zahodnih in severnih evropskih državah, kjer prevladuje hladnejše in bolj vlažno vreme, se viša število primerov novega koronavirusa. Izjema ni niti Slovenija ...

V petek so v Sloveniji ob 908 PCR-testih in 7637 hitrih antigenskih testih potrdili 2166 okužb z novim koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Po njihovi oceni je v državi 28.095 aktivnih primerov okužbe, kar je 100 več kot dan prej.

Profimedia

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 1964, kar je 35 manj kot dan prej. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa je trenutno 1333, kar so štirje več kot dan prej.

Naraščanje primerov tudi v drugih državah

V zahodnih in severnih evropskih državah, kjer prevladuje hladnejše in bolj vlažno vreme, se viša število primerov novega koronavirusa, kar bi lahko kazalo na nov val okužb. Vse več covidnih bolnikov in hospitalizacij med drugim beležijo v Belgiji, Angliji, Walesu, Franciji in na Danskem. 

Število okužb strmo narašča v Franciji, kjer se je v zadnjem tednu število primerov na 100.000 prebivalcev povečalo za 57 odstotkov.

Porast okužb je opazen v vseh starostnih skupinah, zlasti v skupini od deset do 19 let, medtem ko so razmere v bolnišnicah stabilne. Oblasti, ki zaenkrat sicer ne razmišljajo o vnovični uvedbi večjih omejitev, so starejše od 60 let pozvale, naj se cepijo z novim poživitvenim odmerkom. V veljavi ostaja obvezno nošenje mask ob obisku bolnišnic in domov za starejše.

Profimedia

V sosednji Belgiji so zabeležili prve znake novega vala okužb, ki ga pričakujejo sredi oktobra, piše portal Politico. Število primerov novega koronavirusa se je v državi prejšnji teden povečalo za 17 odstotkov v primerjavi s tednom prej, medtem ko se je število hospitalizacij povečalo za štiri odstotke.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.