Uredništvo | 23. 1. 2024, 12:43

Je zdravje Ljubljančanov ogroženo? V vodi naj bi odkrili potencialno rakotvorno snov

Bobo

V pitni vodi vodarne Hrastje naj bi zaznali povečano vrednost rakotvorne kemikalije. Pristojni pa trdijo, da o tem ne vedo ničesar. 

Onesnaženje pitne vode v Ljubljani je tema, ki že več časa dviguje prah tako v političnem svetu kot tudi med običajno javnostjo. Največ pozornosti je zagotovo pritegnila gradnja kanala C0, za katerega so mnogi mnenja, da bo negativno vplival na pitno vodo v Ljubljani. Župan Zoran Janković medtem trdi, da je gradnja kanala popolnoma varna, prav tako ta naj ne bi negativno vplivala na pitno vodo.

Zdaj pa na plano prihajajo novice o morebitni onesnaženi vodi, ki sicer ni povezana s samo izgradnjo kanala, vendar Ljubljančani in Ljubljančanke o tem niso bili obveščeni.

V vodarni Hrastje, kjer črpajo vodo za ljubljanski vodovod na dveh od štirih vodnjakov, naj bi izmerili močno presežene vrednosti tetrakloroetena, kemikalije, ki je potencialno rakotvorna.

O tem je prvi poročal Planet TV. Obrnili so se tudi na ljubljanskega župana, ki je dejal, da o onesnaženosti ne ve ničesar.

Profimedia

V elektronski pošti, ki ga je naslovila zaposlena v podjetju Voka na Arso, je navedeno, da so 4. januarja zaznali prekomerne koncentracije tetrakloroetena. Tetrakloroeten je sintetično topilo, ki se uporablja kot zaščitni premaz v različnih industrijah.

Kemikalija je lahko karcinogena, največkrat pa ogroža jetra, ledvice, srce in živčevje. V telo vstopa prek prebavil, lahko pa tudi prek dihal kot na primer pri prhanju.

Vodarna Hrastje oskrbuje približno 330.000 prebivalcev Ljubljane. V prejetem dokumentu je zapisano, da so zaznali nenadni pojav visokih koncentracij tetrakloroetena v vodnjakih vodarne Hrastje. Onesnaženi vodnjaki naj bi bili izključeni iz obratovanja, varnost pitne vode iz vodarne Hrastje pa je močno zmanjšana. Novinarji Planet TV so zaprosili tudi za uradno analizo onesnaženosti vode, a vendar so jih napotili, naj se za podatke obrnejo na Mestno občino Ljubljana.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol