30. 9. 2022, 14:31 | Vir: STA

Opisali so prve izkušnje s proticovidnim zdravilom. Ali pomaga?

Profimedia

Veste, kdo lahko zdravilo prejme? Poglejte, ali ste med njimi.

Prve izkušnje zdravnikov ob predpisovanju Pfizerjevega zdravila paxlovid, ki je namenjeno zdravljenju covida-19, so dobre, zdravilo je učinkovito in varno, je na novinarski konferenci povedal infektolog Janez Tomažič.

Tomažič nima podatkov o tem, kolikokrat doslej so zdravniki v Sloveniji predpisali paxlovid. Je pa prepričan, da se uporablja pogosto. Sam je paxlovid predpisal že desetim bolnikom s covidom-19, nihče od njih kasneje ni potreboval zdravljenja v bolnišnici. 

Zdravilo, ki je na voljo v obliki tablet, je po njegovih besedah zelo učinkovito, saj za skoraj 90 odstotkov zmanjša potrebo bolnikov po bolnišničnem zdravljenju, v še večjem deležu pa smrtnost.

Kdaj zdravnik predpiše to zdravilo?

Spomnil je, da gre pri zdravilu za kombinacijo dveh protivirusnih zdravil. Prvo zavira razmnoževanje virusa, drugo pa preprečuje, da bi se prvo prehitro razgradilo v telesu in tako okrepi njegovo delovanje.

Zdravniki morajo biti pri predpisovanju zdravila previdni, saj jemanje paxlovida ni združljivo z jemanjem nekaterih drugih zdravil. Zdravnikom so zato posredovali pisna navodila in organizirali izobraževanje prek Zdravniške zbornice Slovenije, ki se ga je udeležilo veliko zdravnikov in farmacevtov, je pojasnil infektolog.

Kot je pred časom dejala predstojnica ljubljanske infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc, je paxlovid namenjen predvsem starejšim od 60 let in bolnikom s tveganjem za težji potek covida-19.

Tomažič ob tem poudarja, da mora bolnik zdravilo prejeti v roku petih dni od okužbe s koronavirusom, saj je takrat najbolj učinkovito. Zato je pomembno, da je zdravilo dostopno po Sloveniji – na voljo je v lekarnah.

Bobo

Nacionalni inštitut za javno zdravje je prvih 1008 terapevtskih odmerkov zdravila paxlovid prejel v začetku septembra. Do zdaj je v Slovenijo prispelo vseh 6048 naročenih terapevtskih odmerkov zdravila.

Kaj pa druga zdravila proti covidu?

Od zdravil je sicer po Tomažičevih besedah zdravnikom za zdravljenje covida-19 še vedno na voljo remdesivir, ki ga bolniki lahko prejmejo v primeru potrebe po bolnišničnem zdravljenju.

V zadnjem času je na voljo tudi novo zdravilo na osnovi monoklonskih protiteles evusheld. Namenjeno je posameznikom z oslabljenim imunskim sistemom, saj šest mesecev preprečuje, da bi oseba zbolela s covidom-19, prav tako je namenjeno zgodnjemu zdravljenju covida-19. Bolnik ga mora prejeti v roku sedmih dni po okužbi s koronavirusom, je pojasnil.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.