27. 2. 2024, 17:40 | Vir: STA

Kako bo nova pravosodna ministrica obnovila ugled sodstva? Opozicija postavlja visoka pričakovanja

Andreje Katič, kandidatka za pravosodno ministrico

Bobo

Opozicija od nove pravosodne ministrice pričakuje povrnitev kredibilnosti ministrstva in ugleda sodstva.

Poslanec SDS Dejan Kaloh v izboru Andreje Katič za kandidatko za pravosodno ministrico vidi kompromis koalicije, ki je zakopala bojno sekiro. Priznava ji dosedanje izkušnje, a poudarja izzive, ki jo čakajo, med drugim povrnitev kredibilnosti ministrstvu. V NSi pa pričakujejo, da si bo Katičeva prizadevala za zaupanje sodstva in mu povrnila ugled.

"Katičeva, resnici na ljubo, ima določene izkušnje na resorju, tako se nekako slika kot logična izbira," je danes v izjavi za medije ocenil Kaloh. Prepričan je, da se ministrska kandidatka ob tem zaveda, da ni bila prva izbira premierja Roberta Goloba, ne zgolj tokrat, ampak tudi ob sestavljanju vlade, ko je vodenje resorja prevzela Dominika Švarc Pipan.

Bobo

"Končno se je odločil in kar dokaj hitro poslal novo kandidatko v parlament, kar je edino pravilno. Dosedanja njegova praksa, da je zavlačeval s kandidati, se je pokazala za škodljivo," pa je izbiro predsednika vlade danes komentirala poslanka in podpredsednica NSi Vida Čadonič Špelič.

Kaloh je sicer ocenil še, da gre v primeru Katičeve za "karierno političarko", ki bo z veseljem sedla na ministrski stolček. Ob tem je opozoril, da jo čaka več odprtih front, s katerimi se bo morala spopasti. Po njegovih besedah v SDS ocenjujejo, da je po odstopu dosedanje ministrice Švarc Pipanove ministrstvo moralno in kadrovsko opustošeno.

Med izzivi, ki čakajo novo ministrico, je med drugim naštel "preplačano, s korupcijo obremenjeno" stavbo na Litijski, neuresničeno odločbo ustavnega sodišča o plačah sodnikov, zaporsko problematiko in problem pomanjkanja pravosodnih policistov. "Gospa Katič seda na zelo vroč stol. A glede na to, da gre zdaj že za njeno tretjo ministrsko funkcijo, se pustimo presenetiti. Kot pravi pregovor, v tretje gre rado," je sklenil Kaloh.

"Dobili bomo novo ministrico, ostali pa bodo stari problemi in to je najbolj pomembno. Bomo videli, kako jih bo reševala," je na naloge, ki čakajo novo ministrico opozorila Čadonič Špeličeva. Javnosti bo namreč po njenih besedah med drugim morala dati odgovor, kaj se je dogajalo ob nakupu prostorov za potrebe sodišč na Litijski.

Ministrica pa se bo morala pogovarjati tudi s sodniki, pridobiti zaupanje sodstva in mu povrniti ugled v očeh državljanov. Le tako bo povrnila tudi zaupanje v pravno državo, sodstvo namreč predstavlja njeno hrbtenico, je poudarila poslanka NSi, kjer sicer ob glasovanju v DZ ministrske kandidatke ne bodo podprli.

Čadonič Špeličeva Katičevi želi tudi bolj srečno roko pri izbiri njenih sodelavcev. "Da se ji ne zgodi, kot se je zgodilo prejšnji ministrici, ko je rekla javnosti, da so bili sodelavci vsega krivi, ona, ki je podpisala pogodbo, pa ničesar," je sklenila.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord