2. 6. 2022, 10:55

Opozorilo za starše! Velika nevarnost zastrupitve z vodo ostaja

Bobo

Tragična nesreča v Melaminu se je zgodila 12. maja. Domnevno se je zgodila zaradi človeške napake. Sprva je odjeknila eksplozija, nato je sledil še požar, v nesreči je umrlo šest ljudi, še pet je bilo poškodovanih, od tega ena oseba huje.  

NIJZ je takrat okoliškim prebivalcem na območjih, ki so bila izpostavljena dimu in sajam, svetoval, da očistijo  površine, ki jih je dosegel dim in so bile vidno onesnažene s sajami. 

Vodje intervencije, poveljnik Gasilske zveze Kočevje Leon Behin, je takrat zagotovil, da "se vse vode, ki so bile onesnažene, nahajajo v rezervoarjih, ki jih ima v ta namen Melamin, in bodo v nadaljevanju odpeljane." 

Melamin/fotomontaža

Iz preventivnih razlogov odsvetujejo uporabo vode za pitje in pripravo hrane 

Ukrep NIJZ, s katerim odsvetujejo uporabo vode za pitje in pripravo hrane na območju virov pitne vode preko rek Rinža oziroma Bilpa, velja še naprej, poroča N1. 

"Večina onesnažene vode bo Bilpo dosegla med 28. majem in 5. junijem, zato še vedno obstaja možnost zatekanja onesnaževal iz tovarne Melamin v vire pitne vode. Gre za kraški svet, kjer je težko predvidevati, kakšne so poti in hitrosti potovanja vode v njem," so za N1 sporočili iz NIJZ.

“Zato še vedno obstaja možnost zatekanja onesnaževal iz tovarne Melamin v vire pitne vode, pri katerih je po mnenju hidrološke stroke ugotovljena povezava z onesnaženo vodo iz reke Rinže na kraškem območju,” pojasnjujejo na NIJZ.

STA

"Nadomestna oskrba s pitno vodo bo še naprej organizirana s cisternami," so dodali v obvestilu javnega podjetja Hydrovod. 

Posebna opozorila izrekli tudi staršem 

Zaradi negotovosti pri hidrogeološki oceni hitrosti podzemnega pretakanja vode iz NIJZ starše opozarjajo, da otroci pri kopanju in osebni higieni vode ne pijejo.


"se s ponovnim vzorčenjem in ciljanim laboratorijskim preskušanjem ne ugotovi trend gibanja koncentracij onesnaževal v virih pitne vode v času, ko je po hidrogeoloških študijah največja verjetnost, da bo večina onesnaževal dosegla vodne vire na vplivnem območju".

Ukrep omejitve uporabe vode se izda z namenom preprečitve vnosa morebiti prisotnih onesnaževal prek vode v organizem človeka.

Bobo

Župan Kočevja Vladimir Prebilič je v soboto v pogovoru za N1 dejal, da po nesreči gašenje ni potekalo le v tovarni, kjer je gasilna voda odtekala v podzemne bazene, ampak tudi v okolici, zato je del gasilne vode odtekal tudi v reko Rinžo. "Ta pa je ponikalnica, kar pomeni, da obstaja potencialna možnost, da bi bila po podzemnem pretakanju te vode, zajetja izpostavljena potencialni okužbi," je še dejal Prebilič.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.