Uredništvo | 26. 10. 2023, 16:57

Nenavadna dejavnost: kdo na spletu prodaja povsem novo opremo Slovenske vojske in z njo zasluži tudi do 500 evrov na mesec?

Daniel Novakovič/STA

Ministrstvo o prodaji vojaške opreme, ki naj bi potekala že več kot eno leto, ne ve ničesar.

Na spletu se je pojavilo več oglasov, v katerih uporabniki prodajajo popolnoma novo, še nerabljeno opremo Slovenske vojske, je poročala Televizija Slovenija. Gre tako za oblačila kot opremo in celo za vojaške pakete s hrano. Večina prodajalcev je skritih za anonimnimi profili, a ne vsi. Med njimi so tudi pripadniki vojske in njihove žene, so razkrili v oddaji TV Dnevnik

RTV SLO/posnetek zaslona

Dodane garancijske izjave in potrdila

Oprema naj bi se na širši javnosti zaprtih spletnih mestih, kot so zasebne skupine na Facebooku, prodajala že več kot eno leto. Po poročanju omenjene televizije je precej opreme Slovenske vojske samo v zadnjih dveh tednih na voljo v zaprti Facebook skupini Takticna trznica vol. 4. Na fotografijah opreme, ki je še zapakirana, so vidne tudi garancijske izjave in potrdila, da je oprema last obrambnega ministrstva.

Po navedbah v oddaji nekateri posamezniki s prodajo opreme Slovenske vojske na mesec zaslužijo tudi do 500 evrov.

Gvido Novak iz Vojaškega sindikata Slovenije je za Televizijo Slovenija dejal, da sam tega ne pozna, a bi se to znalo pričakovati glede na to, da je slovenski vojak na minimalni plači, kar po njegovih besedah znese 800 evrov neto. Vodstvo Slovenske vojske je na vprašanja novinarjev odgovorilo, da o nenavadnem dogajanju ne ve ničesar, so pa na podlagi razkritja uvedli preiskavo in se je lotili z vso resnostjo

RTV SLO/posnetek zaslona

S taktično tržnico povezan tudi Luka Zorenč

V zasebni Facebook skupini Taktična tržnica vol. 4, ki je nastala junija lani, je sicer že več kot 6700 članov. Eno od imen, ki se v omenja v povezavi s skupino in istoimenskim pogovorom na Facebooku, je tudi Luka Zorenč. Njegovo ime je v javnosti pred kratkim odmevalo v povezavi z namero snemanja resničnostnega šova Vojak v akciji, s katerim namerava obrambno ministrstvo med mladimi povečati zanimanje za vojaški poklic.

Zorenč je namreč lastnik podjetja Akademija Ris, ki je na javno naročilo ministrstva poslalo ponudbo za kar dva milijona evrov. Ker so konkurenčno ponudbo, ki je bila občutno cenejša, zavrnili kot nedopustno, je njegova ponudba ostala edina sprejemljiva. Po ogorčenju javnosti je ministrstvo javno naročilo nato razveljavilo in napovedalo, da bodo razpis ponovili.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol