R.K./STA | 14. 11. 2023, 10:47

Prizor, ob katerem se vam obrne želodec: učenci slovenske osnovne šole v kosilu našli 'črve'

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Strokovnjaki menijo, da je šlo verjetno za ličinke kuhinjskega molja. Vodstvo šole je dogodek že potrdilo in se opravičilo.

Učencem Osnovne šole Rače se je v petek med šolskim kosilom obrnil želodec. Na krožniku si namreč našli črve, ki so se očitno nahajali v mlincih. Neželen dodatek naj bi v kosilu našlo več otrok, mnogi šokirani starši pa pa naj bi zaradi neprijetnega dogodka že odpovedali šolsko kosilo.

Ličinke kuhinjskega molja v hrani. (Fotografija je simbolična)

Ličinke kuhinjskega molja v hrani. (Fotografija je simbolična)

Profimedia

Za kakšne črve točno je šlo, ni mogoče zagotovo potrditi. Najverjetneje so bile v hrani gosenice kuhinskega molja, piše Večer. Zaradi dogodka je bila podana tudi prijava inšpekcijskim službam.

Mlince v šolsko kuhinjo dostavili isti dan

Šola je starše o pripetljaju obvestila in se jim opravičila. Mlince je po besedah podravnateljice Romane Zupančič v petek zjutraj v šolo dostavil dobavitelj, prejeli so jih torej na dan, ko so jih skuhali. To po poročanju omenjenega medija pomeni, da do kontaminacije ni prišlo v šolski kuhinji. Povedala je, da je bilo živilo ustrezno deklarirano in z rokom trajanja do 30. julija 2024, med pripravo in razdeljevanjem kosila pa kuharsko osebje ni opazilo, da bi bilo z mlinci kaj narobe.

Mlinci na krožniku. (Fotografija je simbolična)

Mlinci na krožniku. (Fotografija je simbolična)

Domen Grögl/STA

Po obvestilu, da je hrana oporečna, so preostanek mlincev zavrgli in o dogodku obvestili dobavitelja. "Na šoli si zelo prizadevamo, da učencem in drugim odjemalcem zagotavljamo zdravo in neoporečno hrano. Žal je tokrat prišlo do neljubega dogodka, na katerega nismo imeli vpliva," še pravi podravnateljica. Dodala je, da učencem kosila za ta dan ne bodo zaračunali.

"Šola je ustrezno ukrepala"

V zvezi z dogodkom je bila podana prijava na šolski in zdravstveni inšpektorat. S šolskega inšpektorata so po navedbah Večera sporočili, da zadeva spada v pristojnost zdravstvenega inšpektorata ter uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Profimedia

"Šola je ustrezno ukrepala in pričakujemo, da se tak dogodek ne bo več ponovil. Treba pa je upoštevati, da šola dela kosilo za 2,7 oziroma 2,4 evra na otroka na dan. To ni enostavno in šole nasploh se glede tega kar izkažejo, dogodki, kot je bil v petek, pa so izjema. V zadnjih desetih letih česa podobnega na OŠ Rače ni bilo," je ob tem za navedeni medij povedal predstavnik sveta staršev OŠ Rače Aleksander Zidanšek.