Uredništvo | 8. 4. 2024, 13:47

Odmeva smrt slovenskega šolarja: zanj je bila usodna akutna bakterijska bolezen, se lahko razširi?

Profimedia

Osmošolec iz osnovne šole Bršljin v Novem mestu je bil v soboto hospitaliziran zaradi suma na invazivno meningokokno bolezen, ki povzroča vnetje možganskih ovojnic, v nedeljo pa je umrl.

V Novem mestu odmeva smrt šolarja iz Osnovne šole Bršljin, danes poroča MMC RTV SLO. Osmošolec je bil v soboto hospitaliziran, v nedeljo pa je umrl. Sum hospitalizacije je bil sum na invazivno meningokokno bolezen, ki povzroča vnetje možganskih ovojnic.

Ker gre za nalezljivo bolezen, je dogodek vznemiril šolarje, starše in zaposlene, ki so vsi dobili podrobna navodila s strani Epidemiološke službe NIJZ Novo mesto. Vsi, ki so bili v tesnem stiku s preminulim šolarjem, so prejeli preventivno zdravilo, novih primerov obolenja pa za zdaj naj še ne bi bilo.

Meningokokni meningitis je akutna bakterijska bolezen, ki se začne z nenadno povišano telesno temperaturo, glavobolom, slabostjo, pogostim bruhanjem in otrdelim vratom. Navadno se na koži pojavi tudi izpuščaj v obliki drobnih krvavitev.

Bolezen se širi kapljično: z drobnimi kapljicami, ki se iz ust in nosu sproščajo ob kihanju, kašljanju, ko kapljice prepotujejo razdaljo največ enega metra, zato so za prenos najnevarnejši zelo tesni in dolgo trajajoči stiki z bolnikom.

Večje tveganje za okužbo imajo osebe, ki so bile v stiku z izločki bolnikovih ust ali nosu, npr. ob uporabi istega jedilnega pribora, posod, kozarcev, so se z bolnikom poljubljale, zdravstveno osebje, ki je prišlo v tesen stik z bolnikom, sošolci v šoli in vrtcu, s katerimi je bil oboleli v tesnejših socialnih stikih, in najbližji prijatelji, vojaški kolektivi in otroci ter mladostniki v internatih – predvsem tisti, ki spijo v istem prostoru.

Glavni vir okužb je običajno zdrav nosilec, ki po navadi sam ne zboli, so za MMC RTV SLO pojasnili na NIJZ, obenem pa so za okužbo najbolj dovzetni majhni otroci in mladostniki, pa tudi ljudje z okrnjeno imunostjo, čeprav je dovzetnost nizka in se zmanjšuje s starostjo. 

Bolezen je imela včasih zelo visoko smrtnost, z uporabo antibiotikov se je ta precej zmanjšala, vendar je še vedno visoka (8-15-odstotna).

Kako poteka bolezen?

Čas od okužbe do izbruha bolezni je od 2 do 10 dni, običajno od 3 do 4 dni. V tem času meningokoki prodrejo v kri in krožijo po telesu. Naselijo se tudi v možganskih ovojnicah, kjer povzročajo gnojno vnetje.

Bolezen se po navadi začne hitro: stanje se lahko poslabša v nekaj urah, temperatura naraste do 39 stopinj Celzija in več, prisoten je močan glavobol, bruhanje, trd vrat in mrzlica.

Včasih je bolnik že po nekaj urah nezavesten, na koži pa se lahko pojavi izpuščaj v obliki drobnih podkožnih krvavitev. Posebno huda oblika bolezni je meningokokna sepsa, ki se začne zelo hitro, bolnikovo stanje se slabša iz ure v uro.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol