Uredništvo | 16. 11. 2023, 16:03

Simbol svastike na Križevniški: vrata so očistili, madež ostaja

Žiga Živulovič jr./Bobo

Na sovražno sporočilo, ki so ga neznanci narisali na vrata ljubljanskega Judovskega kulturnega centra, se je odzvalo tudi zunanje ministrstvo.

"Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve ter Slovenska delegacija pri Mednarodni zvezi za spomin na holokavst odločno obsojamo sovražno sporočilo, ki se je danes zjutraj pojavilo na vratih Centra judovske kulture in Sinagoge v Ljubljani na Križevniški ulici," so zapisali v izjavi za javnost. Kot so dodali, je nesprejemljivo, da posamezniki poskušajo skruniti dostojanstvo Judov ali katerih koli manjšinskih skupin.

Tanja Fajon: "Naša dolžnost je obsodba sovražnega govora"

"Sovražni simboli niso svobodno izražanje mnenj in ne krepijo demokracije, pač pa sovražni govor izjemno škoduje človeškemu dostojanstvu. Naša dolžnost je, da tega vedno odločno obsodimo in se proti njemu nenehno borimo," je v odzivu dejala ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon.  

Čiščenje vrat po incidentu.

Čiščenje vrat po incidentu.

Žiga Živulovič jr./Bobo

V isti stavbi na Križevniški ulici v Ljubljani ravno v tem tednu, med 13. in 21. novembrom 2023, poteka že 9. Festival Hiša strpnosti, z mednarodnim filmskim programom, izobraževalnimi jutri, razstavo, predavanji, promocijo knjige, pogovori, gledališkimi predstavami, pripovedmi in koncertom. Vsi omenjeni brezplačni kulturni dogodki ponujajo umetniška doživetja, spoznanja in razmislek o potrebi po graditvi strpne družbe in so dejaven ter konkreten prispevek k graditvi strpnosti v Sloveniji.

Robert Baruh Waltl, direktor Judovskega kulturnega centra in direktor festivala Hiša strpnosti.

Robert Baruh Waltl, direktor Judovskega kulturnega centra in direktor festivala Hiša strpnosti.

Beletrina

Poziv k strpnosti 

"Sovražno sporočilo, ki se je pojavilo na tem mestu med tradicionalnim festivalom, ne more in ne sme biti odraz naše družbe, temveč mora biti velik opomin, da je potrebno strpno, zavzeto in aktivno nadaljevati s konkretnim delovanjem za strpno družbo," so tudi sporočili z zunanjega ministrstva. In ob tem dodali, da si moramo v Sloveniji venomer aktivno prizadevati za družbo brez sovražnega govora in dejanj, ki bi bila usmerjena zoper kogarkoli.