24. 11. 2022, 10:13 | Vir: STA

Otroci ogroženi zaradi smrtonosne bolezni, število primerov se povečuje

Profimedia

Medtem ko so vsi poudarjali, da naj se cepimo proti covidu, so milijoni otrok zamudili cepljenja proti boleznim, ki puščajo resne posledice na zdravje, lahko pa so celo usodne. Posledice se že kažejo.

Število primerov ošpic po vsem svetu strmo narašča. V prvih dveh mesecih letošnjega leta je bilo za kar 79 odstotkov višje kot v enakem obdobju lani.

Glavni razlog za to je dejstvo, da je vse manj otrok cepljenih proti tej bolezni. Namreč precepljenost otrok proti ošpicam od začetka pandemije covida-19 vztrajno upada. Skoraj 40 milijonov otrok po vsem svetu je lani izpustilo odmerek cepiva proti ošpicam, v najnovejšem poročilu ugotavlja Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), ki ob tem opozarja, da so ošpice neposredna grožnja po vsem svetu.

Zamudili cepljenje

V lanskem letu je rekordnih skoraj 40 milijonov otrok zamudilo odmerek cepiva proti ošpicam; 25 milijonov otrok je zamudilo prvi odmerek in dodatnih 14,7 milijona otrok drugi odmerek.

Leta 2021 je bilo glede na ocene po vsem svetu zabeleženih devet milijonov primerov okužbe in 128.000 smrti zaradi ošpic. V 22 državah je prišlo do velikih izbruhov primerov ošpic.

To predstavlja velik korak nazaj v okviru svetovnih prizadevanj za doseganje in ohranjanje izkoreninjenja ošpic ter hkrati pušča milijone otrok dovzetnih za okužbo.

Ošpice postale grožnja

Ošpice so postale neposrednja grožnja v vseh regijah sveta zaradi slabe precepljenosti, slabšega nadzora nad ošpicami, motenj in zamud pri imunizaciji zaradi covida-19 ter vztrajne velike izbruhe v letošnjem letu.

"Medtem ko so bila cepiva proti covidu razvita v rekordnem času in uporabljena v največji kampanji cepljenja v zgodovini, so bili programi rutinskega cepljenja močno okrnjeni in milijoni otrok so zamudili cepljenja proti smrtonosnim boleznim, kot so ošpice," je opozoril generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ponovna vzpostavitev programov cepljenja

Ponovna vzpostavitev programov cepljenja je zato po njegovih besedah ključnega pomena. Tudi precepljenost otrok s cepivom proti drugim otroškim boleznim, kot so davica, tetanus in oslovski kašelj, je padla na najnižjo raven po letu 2008.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.