7. 4. 2023, 21:50 | Vir: STA

Državljani povedali svoje: ali še zaupajo vladi Roberta Goloba?

Profimedia

Za marsikoga zadnji rezultati raziskave niso nobeno presenečenje. Kaj pravijo?

Po raziskavi #Novanormalnost družbe Valicon stopnja zaupanja v delo vlade Roberta Goloba še naprej upada. V marčevski meritvi je bila -18, kar je za 40 točk manj od najvišje izmerjene stopnje zaupanja junija lani.

Komunikacija z državljani vse slabša

Vlado Roberta Goloba kot bolj uspešno od vlade Janeza Janše ocenjuje 39 odstotkov vprašanih, kot manj uspešno pa 35 odstotkov. Razmerje je najslabše do sedaj, najboljše je bilo avgusta lani, ko je 53 odstotkov menilo, da je Golobova vlada uspešnejša, 22 odstotkov pa, da je manj uspešna.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Pada tudi povprečna ocena dela vlade po posameznih področjih, še najbolj na področju komuniciranja s prebivalci, saj je padla s 3,1 avgusta lani na 2,4 marca letos. Nespremenjena pa je ocena na področju ukrepanja v zvezi s širjenjem novega koronavirusa (3,0), ki je tudi najbolje ocenjeno področje, "kar pa ne preseneča, saj je virus tako rekoč izginil iz medijev".

Najnižjo oceno je vlada zabeležila na področju ukrepanj v zvezi z draginjo (2,3), avgusta lani je bila ocena višja za pol ocene.

Stopnja zaupanja v delo vlade najnižja

Ta upada že od konca preteklega leta, v začetku leta 2023 je prvič občutneje padla v negativno območje, kar pomeni, da je tistih, ki vladi bolj ne zaupajo, več kot tistih, ki vladi bolj zaupajo. Februarja je znašala -12, marca pa je padla na najnižjo raven doslej.

Profimedia

Raziskavo so opravili med 17. in 21. marcem na vzorcu 504 anketiranih v okviru spletnega panela Jazvem.si. Rezultati so reprezentativni za slovensko spletno populacijo od 18 do 75 let, po spolu, starosti, izobrazbi in regiji na ravni tipa naselja. Po letu dni vojne v Ukrajini so izmerili tudi, da državljani v manjši meri kot na začetku zanjo krivijo Rusijo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord