R.K./STA | 5. 11. 2023, 11:49

Težave zaradi obilnih padavin: nekateri Gorenjci brez elektrike, plaz ogroža stanovanjsko hišo, reke še vedno poplavljajo

Primorski val/STA

Redno dobavo elektrike bodo lahko prizadetim odjemalcem zagotovili šele sredi dneva.

Preglavicam, ki so jih povzročile obilne padavine ni videti konca. Posamezne reke v zgornjem Posočju, na Gorenjskem, Koroškem in v porečjih Savinje se še vedno razlivajo, kaže zadnje hidrološko poročilo agencije za okolje (Arso). Drava je ponoči upadla, a se še razliva dolvodno od jezu Markovci. Danes čez dan pa se bodo razlile še Vipava, Savinja in Sava v srednjem in spodnjem toku, Kolpa in Krka, napovedujejo.

Boštjan Jazbec/FB/Neurje.si/posnetek zaslona

Neurje, ki je zjutraj zajelo Gorenjsko, je poleg poplavljanja nekaterih vodotokov in meteorne vode sprožilo tudi nekaj plazov, med drugim dva v občini Bohinj. Zaradi napake na transformatorski postaji bo del Kranja predvidoma še nekaj časa brez električne energije. S težavami se spopadajo tudi na severnem Primorskem. Gasilci med drugim posredujejo pri plazu, ki v občini Cerkno ogroža stanovanjsko hišo.

Dva zemeljska plazova na območju Bohinja

Vodnatost rek v večjem delu države je velika in se še povečuje, le reke na severovzhodu Slovenije imajo srednjo in ustaljeno vodnatost, navaja hidrološko poročilo. Ponoči so posamezne reke in hudourniki v severozahodni in severni Sloveniji ter v porečju Ljubljanice močneje narasle. Nekatere reke in hudourniki so se razlili ali poplavili. Poplavljalo je tudi morje.

Na Gorenjskem so po besedah regijskega poveljnika civilne zaščite Klemena Šmida narasli vodotoki v porečju Save. Na območju Bohinja sta se sprožila dva zemeljska plazova, ki pa ju pristojni že sanirajo.

Plaz se je sprožil tudi na območju Radovljice. Ogrožal je stanovanjsko hišo, vendar so območje uspešno zavarovali, je povedal poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Radovljica Žiga Lenček. V to hišo je vdrla tudi narasla voda, ki so jo gasilci prečrpali, nato pa vodo preusmerili mimo hiše.

Kratki stik na transformatorski postaji

V Kranju je veter ponoči odkril streho transformatorske postaje na Jelenčevi ulici. Dež je nato povzročil kratek stik, zato so prebivalci večjega dela Primskovega in Kokrškega loga brez elektrike. Kot so sporočili z Mestne občine Kranj, Elektro Gorenjska napako odpravlja, začasno pa bodo namestili agregat. Redno dobavo elektrike bodo predvidoma zagotovili do sredine dneva.

Gasilci so zaradi poplav ob vodotokih in poplav meteorne vode med drugim posredovali tudi na Bledu, v Kranju, Žirovnici in Kamniku.

V naselju Jazne v občini Cerkno se je sprožil plaz nad stanovanjskim objektom. Posredujejo gasilci PGD Plužnje, ki dodatno pokrivajo robove plazišča. Na terenu je 13 gasilcev, so navedli besede poveljnika civilne zaščite občine Cerkno Stanka Močnika.

Preglavice na območju Tolmina

V naselju Ledine v občini Idrija pa je nekaj po 5. uri voda začela zalivati stanovanjski objekt. Posredovali so tamkajšnji prostovoljni gasilci. Zaradi visoke Idrijce in bližnjega hudournika pa je bil nekaj časa poplavljen odsek na cesti od Spodnje Idrije proti Tolminu. Ob izdatnih padavinah na tem območju je zelo visoka tudi reka Kanomljica, je sporočil poveljnik civilne zaščite občine Idrija Boštjan Brelih, ki je skupaj z ekipo tudi ponoči spremljal dogajanje.

V polni pripravljenosti je bil tudi tolminski občinski štab civilne zaščite skupaj z gasilci številnih društev, tudi ljubljanskih. A večjih težav ni bilo. Poveljnik tolminske civilne zaščite Miha Vencelj je zjutraj poročal o nekaj poplavljenih cestnih odsekih, podrtem drevesu in nagnjenem drogu s telekomunikacijskim kablom, so zapisali.

Zaradi podrtega drevesa je trenutno zaprta cesta Kanal - Lig, podrto drevo pa je tudi na cesti pri kraju Spodnji Vrsnik v občini Idrija. Gasilci so že na terenu, še poroča regijski štab civilne zaščite.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol