29. 4. 2022, 16:01

Vlada sprejela odločitev: bo gorivo odslej spet dražje?

Bobo

Slovenska vlada se je odločila, da ne bo podaljšala Uredbe o določitvi cen določenih naftnih derivatov, zato bo ta s 1. majem prenehala veljati. Kaj to pomeni za vaše denarnice?

Zaradi tega se bodo z majem cene naftnih derivatov znova prosto oblikovale na trgu, so sporočili z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, kjer ocenjujejo, da se bodo cene pogonskih goriv v Sloveniji še vedno gibale v okviru EU povprečja in povprečja EURO območja.

Bobo

Menijo, da je njihov namen dosežen

Za začasni ukrep se je vlada zaradi hudih motenj na mednarodnem in domačem trgu z naftnimi derivati in velikih nihanj cen odločila 14. marca in s tem aktivno posegla na trg naftnih derivatov. Določila je najvišje dovoljene drobnoprodajne cene (za NMB-95 ta znaša 1,503 evra/liter, za dizel pa 1,541 evra/liter) ter kasneje, dne 31. marca 2022 s spremembo uredbe določila še najvišje dovoljene veleprodajne cene z DDV (NMB-95 ta znaša 1,483 evra/liter, za dizel pa 1,521 evra/liter). Po njihovih besedah je s tem vladni cilj in namen zaščite potrošnikov dosežen.

Bobo

Cene goriva pri nas nižje od evropskega povprečja

Na vladi menijo tudi, da so se v vmesnem obdobju razmere na trgu naftnih derivatov stabilizirale in da v Sloveniji trenutno ne zaznavamo motenj in nestabilnosti pri dobavi pogonskih goriv. Zapisali so tudi, da so zaradi vladnega ukrepa so v Sloveniji najvišje dovoljene drobnoprodajne cene za NMB-95 in dizel že od sredine marca 2022 nižje od EU povprečja in povprečja v EURO območju.

Ko bo začasni vladni ukrep s 1. majem 2022 prenehal veljati, se bodo cene naftnih derivatov znova prosto oblikovale na trgu. Kljub temu na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo ocenjujejo, da se bodo cene pogonskih goriv v Sloveniji še vedno gibale v okviru EU povprečja in povprečja EURO območja.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol