13. 9. 2023, 13:26 | Vir: STA

Vzbujal jim je optimizem: Pahorja imenovali za častnega člana pomembne ustanove

Igor Kupljenik/Bobo

Nekdanjemu predsedniku so se tako zahvalili za njegova prizadevanja pri sprejemu ključnega zakona.

Nekdanji predsednik republike Borut Pahor je postal častni član Slovenske matice, ki jo je ob podelitvi naziva označil za enega od vogalnih stebrov za naše kulturno in znanstveno zorenje. Predsednik matice Aleš Gabrič je ob tem izpostavil Pahorjevo prizadevanje za sprejetje posebnega zakona o Slovenski matici in pokroviteljstvo več dogodkov.

Zahvala na slavnostni prireditvi

Gabrič je na slovesnosti ob podelitvi častnega članstva Pahorju, ki je bil predsednik republike od leta 2012 do 2022, v prostorih Slovenske matice v središču Ljubljane izpostavil Pahorjevo podporo pri sprejemanju zakona o Slovenski matici, saj je matica po spremembi financiranja iz državnega proračuna ob prelomu stoletja tedaj težko vzdrževala raven aktivnosti.

Predsednik matice Aleš Gabrič.

Predsednik matice Aleš Gabrič.

Igor Kupljenik/Bobo

Pahorjeva naklonjenost je po Gabričevih besedah vzbujala optimistična pričakovanja, da gre priprava zakona v pravo smer. 

Dolgotrajna Pahorjeva vnema

Po sprejetju zakona, s katerim je bila matici priznana njena zgodovinska vloga za krepitev slovenske zavesti, kulture in znanosti, pa, kot je dejal Gabrič, vnema ni popustila in Pahor se je rad odzival na vabila za pokroviteljstvo prireditev. Gabrič je ob tem naštel nekatere prireditve, na katerih je Pahor sodeloval, in izpostavil nekatere Pahorjeve navedbe v tedanjih govorih.

Igor Kupljenik/Bobo

Pahor je ob podelitvi častnega članstva dejal, da danes, ko smo konstituirani kot nacija in smo postali del zahodnega sveta, slovensko narodno vprašanje "dobiva nova podvprašanja, ki so povezana z ohranitvijo in krepitvijo vsega, kar konstituira danes našo nacionalno istovetnost, od jezika do politične suverenosti".

O pomenu Slovenske matice

Meni, da je Slovenska matica doslej odigrala vlogo pomembnega katalizatorja teh premišljevanj in stvarne ohranitve naše narodne povezanosti doma in v svetu ter da "na nek drugačen način to vlogo ohranja danes in jo bo gotovo tudi v prihodnje".

Podelitev iz rok člana Slovenske matice Milčka Komelja.

Podelitev iz rok člana Slovenske matice Milčka Komelja.

Igor Kupljenik /Bobo

"Nobena slovenska ustanova, zlasti ne kulturna in znanstvena, nima tako dolge in slavne tradicije, kot jo ima Slovenska matica. Sodi med vogalne stebre naših narodnih prizadevanj za istovetnost in samostojnost, za naše kulturno in znanstveno zorenje," je izpostavil nekdanji predsednik republike.

Dodal je, da je počaščen ob prejemu častnega članstva, ki ga razume tudi kot odgovornost, da se bo v okviru svojih možnosti s Slovensko matico trudil sodelovati tudi v prihodnje.