R. K. | 23. 11. 2022, 19:38

Pahor v Predsedniški palači zadnjič sprejel Slovence: "Vselej mi je bilo v čast ..."

Tamino Petelinšek/STA

Predsednik republike je ob posebni priložnosti še zadnjič opravil poslanstvo, s katerim je od leta 2013 razveselil na tisoče državljanov.

Predsednik Pahor je ob dnevu Rudolfa Maistra še zadnjič priredil dan odprtih vrat v Predsedniški palači in tam sprejel obiskovalce. Ker je bilo zanimanje izredno veliko, jih je sprejel kar štrikrat. V enem dnevu si je tako palačo ogledalo več kot 800 ljudi. "Vselej mi je bilo v čast, da sem vas kot predsednik republike lahko sprejel tukaj," jim je med drugim povedal. 

Predsednik je Slovenkam in Slovencem doma in po svetu izrekel iskrene čestitke ob državnem prazniku in z obiskovalci delil spomine na dneve odprtih vrat, ki jih je v Predsedniški palači ob državnih praznikih uvedel prav on. Spomnil se je začetkov takoj po nastopu mandata in nadaljeval vse do danes, ko končuje svoj drugi mandat. Tokratni obisk je bil že 85. po vrsti.

Poudaril je da je želel prostor predsednika republike deliti z njimi in jih povabiti v prostore, kjer opravlja svoje dolžnosti. Prvič je obiskovalce sprejel 17. avgusta 2013 na dan združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Od tedaj je Predsedniško palačo obiskalo več kot 30.000 ljudi, dnevi odprtih vrat so postali priljubljen način praznovanja in počastitve državnih praznikov za vse generacije.

Tamino Petelinšek/STA

Dogodek je edinstven v svetovnem merilu

Med drugim je dejal, da mu je še posebej pri srcu, da prihajajo na dan odprtih vrat mladi ljudje, zlasti otroci. Hkrati je izrazil veselje in ponos, da je naš dan odprtih vrat izjemen v svetovnem merilu, saj je le v Sloveniji mogoče, da obiskovalci obiščejo uradno predsednikovo pisarno, kjer jih predsednik tudi pričaka in pozdravi. Pahor je v svoji pisarni obiskovalcem celo odgovarjal na številna vprašanja, povezana z delom predsednika republike in njegovega urada.

Ob dnevih odprtih vrat je v Predsedniško palačo povabil tudi različne govornike. Med drugim so obiskovalce nagovorili Prešernovi nagrajenci in drugi ugledni posamezniki z različnih področij družbe, kulture, umetnosti in športa. Obiskovalci pa so si lahko ogledali tudi posebne protokolarne dogodke, kot so vročitve državnih odlikovanj in priznanj jabolko navdiha ter povišanje prve pripadnice Slovenske vojske v čin generalmajorke v naši zgodovini.

Rekorden obisk so v Predsedniški palači zabeležili na Prešernov dan leta 2016, ko jo je obiskalo kar 1.400 ljudi, tri leta kasneje, 8. februarja 2019, pa je Predsedniško palačo obiskala dvajsettisoča obiskovalka. Med 30.000 obiskovalci, ki so Predsedniško palačo obiskali do zdaj, so bili tudi gostje iz tujine.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.