27. 4. 2022, 15:16 | Vir: STA

Pahor v govoru izpostavil TO ključno lastnost Slovencev

Profimedia

Slovenija se spominja nastanka Osvobodilne fronte. Ob tem je državljanom spregovoril predsednik države. Kaj je povedal?

Na dan upora proti okupatorju se spominjamo slovenskega odporništva in nastanka Osvobodilne fronte, ključne odporniške organizacije Slovencev v drugi svetovni vojni.

Uporništvo kot del slovenskega narodnega značaja

Predsednik republike Borut Pahor je v počastitev dneva upora proti okupatorju v predsedniški palači nagovoril državljane. Med drugim je izpostavil, da današnji praznik slavi uporništvo, saj smo se Slovenci v polpretekli in novejši zgodovini dvakrat postavili po robu okupatorju. Uporništvo, se zdi, je skozi naše narodno zorenje postalo del narodnega značaja, je dejal. 

Predsednik Pahor pri spomeniku OF v Rožni dolini.

Predsednik Pahor pri spomeniku OF v Rožni dolini.

Bobo

Poudaril je da bo narod, ki ima moralni prav, na koncu vedno zmagal v boju proti okupatorju, ne glede na njegovo vojaško silo. Pahorju se zdi pomembno, da ne pozabimo najbolj slavnih dni svoje zgodovine, saj iz njih črpamo narodni pogum in moralni credo. Med te sijajne zgodovinske dogodke po njegovih besedah sodi tudi partizansko gibanje sredi prejšnjega stoletja.

Dan upora proti okupatorju velja za spomin na dogodke 26. aprila 1941, ko so v hiši Josipa Vidmarja v Ljubljani ustanovili protiimperalistično fronto.

V počastitev državnega praznika so imeli v predsedniški palači dan odprtih vrat.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol