J. B. | 14. 2. 2023, 07:00

Govorili smo s Slovencem, ki bo najverjetneje novi lastnik Pahorjeve katrce: razkriva, kakšni so njegovi načrti

Profimedia/Instagram/Borut Pahor/YouTube/Xaurum Official/posnetek zaslona/fotomontaža

Kmalu se bo končala dobrodelna dražba nekdanjega predsednika Slovenije, za Metropolitan.si pa je razloge za več kot 50.000 evrov visoko ponudbo razkril Zdravko Poljašević iz podjetja Autobroker by Kreativni najemi.

Borut Pahor se je že res umaknil s stolčka predsednika Republike Slovenije, kjer ga je nasledila Nataša Pirc Musar, ne pa tudi iz medijskega sveta.

Bobo

V zadnjem obdobju veliko prahu dviguje njegova dobrodelna dražba, ki se počasi bliža h koncu. V kratkem bo znano, kdo bo novi lastnik Pahorjevega avtomobila renault 4, dražba se konča v sredo ob 12. uri, v tem trenutku se zdi, da bo katrca četrtega predsednika naše države prodana za kar 51.234,56 evra.

Sprva je bila najvišja ponudba še nekoliko višja (61.234 evra), a jo je neimenovani dražitelj umaknil.

"Današnja cena je sicer nižja, vendar še vedno pomeni svetovni rekord za prodajo renaulta 4. To je še vedno izjemno visok prispevek za otroke, ki se borijo z rakom. Cena se je znižala, ker je v finalu akcije prišlo do nekaterih umikov oz. odstopov. Zato bi se na tem mestu toliko bolj iskreno in od srca zahvalil gospodu Zdravku Poljaševiću, ki mi je danes nedvoumno potrdil pripravljenost za nakup avtomobila po tej visoki ceni," je Pahor v nedeljo zapisal na Instagramu.

Nekdanji predsednik bo znesek, ki ga bo dobil s prodajo katrce, namenil društvoma Inštitut zlata pentljica in Junaki 3. nadstropja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Borut Pahor (@borutpahor)

Zakaj so se pri Autobroker by Kreativni najemi odločili za nakup katrce, smo povprašali prvega moža podjetja Zdravka Poljaševića.

Iz leta, ko se je osamosvojila Slovenija

"Vsekakor tudi zaradi dobrodelnosti, toda če sem povsem iskren, to ni bilo naše glavno vodilo," je poudaril Zdravko Poljašević, ki je poznan tudi po svojem uspešnem udejstvovanju v svetu kriptovalut, in nadaljeval: "Naše podjetje se ukvarja z nakupom in prodajo redkih, posebnih in dragocenih avtomobilov, to vozilo pa večplastno ustreza vsem našim kriterijem."

Poljašević je v nadaljevanju razkril, da se je njegovo podjetje za sodelovanje na dražbi odločilo tudi zaradi simbolike, s katero je povezana Pahorjeva katrca.

"Čeprav to bržčas nikomur ni bilo kaj prida pomembno, pa je simbolika tega avtomobila res velika. Vozilo je bilo izdelano tistega leta, ko se je osamosvojila Slovenija. Prav tako je v lasti nekdanjega predsednika države oziroma politika, ki je tako ali drugače zaznamoval slovenski politični prostor. Vozilo bo vedno staro natanko toliko, kot je stara Slovenija, in bo povsem vseeno, kdaj ga bomo gledali. Dejansko gre za katrco, v kateri lahko najdemo vse zdrahe v zgodovini samostojne države," je z nasmeškom na obrazu dejal Poljašević.

Instagram/Borut Pahor

"Da bomo ob tem podrli še svetovni rekord in proti Franciji povedli z 1:0, še toliko bolje," je Poljašević med drugim izpostavil, da bo Pahorjevo vozilo postala najdražja katrca v zgodovini.

Druga katrca, za prvo odšteli 7711 evrov

Poljšavić je postregel z zanimivostjo, da to ne bo prva katrca, ki jo bo njegovo podjetje kupilo na dražbi.

"To je druga katrca, za katero se potegujemo. Prvo smo kupili pred 12 leti na dražbi Radia 1, sredstva smo namenili zavodu Varna pot. Takrat smo zanjo odšteli 7711 evrov, toliko je znašala tudi prva ponudba za predsedniško katrco. Ampak potem se je vnel boj, zdelo se je, da ga bo dobil nekdo drug. Izkazalo se je, da so se samo šalili … V tem trenutku smo najugodnejši ponudnik in videli bomo, ali bo naša ali ne," je povedal Poljašević.

Če bo katrca pristala v njihovem salonu, tam ne bo dobila svojega stalnega mesta: "Z njo bomo rokovali kot z vsemi zbirateljskimi kosi. Dobrodelnost je prijetna posledica vsega skupaj, posel pa je vedno posel. In ga želimo opravljati uspešno, potem moramo v doglednem času poiskati nekoga, ki bo to štafeto prevzel od nas."

Dokler ji ne bodo našli novega lastnika, bo katrca na ogled v salonu na Verovškovi, glavni poseg na vozilu pa bo povezan z registrsko tablico: "Če bo katrca naša, jo bomo zamenjali in opremili z napisom BP1. Pa to ne bo pomenilo niti Borut Pahor 1 niti brez problema 1, čeprav res upam, da z njo ne bo problemov (smeh). V mislih imamo bivša predsedniška 1."

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol